2023.11.06. 17:30
Wilheim Dávid fagylaltja nyerte a fődíjat a budapesti versenyen
Egy csurgói eperföldről származó gyümölcsből készült fagylalttal nyerte meg a fővárosban megrendezett Grand Prix Gelato fődíját a kanizsai Da Crema fagyizó tulajdonosa, Wilheim Dávid.
Wilheim Dávid a kupával
Fotó: Benedek Bálint
A nyílt versenyt egy európai fagylaltkészítőknek szóló magazin hirdette meg az érdeklődők számára. A viadal elődöntőjébe mogyoró és mangó kategóriában lehetett nevezni, ahonnan a 6-6 legjobbat választották ki a döntőbe. A legjobbak csatájában pedig kizárólag eperfagylalttal lehetett szerepelni. Ezt a mezőnyt is elfelezték, így csak a legjobb hat mérkőzhetett meg az óriási kupáért és a tűzpiros robogóért.
– Az elődöntő zsűrijében olasz szakemberek, míg a döntőben magyarok is kóstoltak – mondta Wilheim Dávid. – A 2019-es év fagyijának választott Piemont királya elnevezésű fagyit alakítottam át, krémesebbre hangoltam, ami tetszett a zsűrinek. A csurgói eperföldről vásárolt gyümölcsöt saját kezűleg dolgoztam fel. Sokak különféle alapanyaggyártók pürésített termékét használták, persze ezek is magas minőséget képviselnek, natúr módon állítják össze ezeket is.
Dávid szerint nem mindegy, milyen fajtájú epret használ a fagylalthoz. Sok keresgélés és a hűvös édességhez passzoló ízjegyek alapján a Clery eper mellett tette le voksát. A gyümölcs kevésbé látványos, viszont mint a példa is mutatja, jó harmóniákat sikerült kinyernie belőle. A szezonban mintegy 300 kilogrammot vásárolt, melyet lefagyasztott és abból alkotta meg ősszel a finomságot.
– A Grand Prix Gelato következő versenyét Stuttgartban rendezik február elején, ahová kvalifikáltam magam – mondta. – Ott már csak mangó ízzel lehet nevezni és egy Fiat 500-as lesz a fődíj.