Figyelemfelhívás

2023.11.28. 08:20

Véget kell vetni a nők elleni erőszaknak

Közös futással és gyertyagyújtással hívták fel a figyelmet a nők elleni és a hozzátartozók közötti erőszakra a rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának munkatársai hétfőn.

Arany Gábor

A Fény a sötétben programban a résztvevők a zalaegerszegi rendőr-főkapitányság épületétől a parkerdőbe indultak

Fotó: Pezzetta Umberto

Az évente megrendezett ak­ció­val arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy napjainkban is sok a kapcsolaton, a családon belüli erőszak, magyarázta Tóth László alezredes, az alosztály vezetője. Ez kihat az egész családra, a gyerekekre, és ha nem sikerül megszakítani, akkor mintaként működik: gyakori következmény, hogy az ilyen családból kikerülő gyerekek felnőttként bántalmazó kapcsolatba kerülnek, ami a lányokra jellemző, illetve maguk is bántalmazók lesznek, ez a fiúknál fordul elő. 

A rendőrségnek, a gyermekvédelemnek kötelessége felhívni a figyelmet erre a problémára, de mindenkinek felelőssége van, aki a környezetében ilyet tapasztal, de nem tesz semmit, és az áldozatnak nem nyújt segítséget. Sajnos a családon belüli erőszakos cselekedeteknek csak a töredéke kerül napvilágra, és követi aztán beavatkozás. Zalában évente 40-50 távoltartást rendelnek el a rendőrök kapcsolaton belüli erőszak miatt, de vélelmezhetően ennek tízszerese azon esetek száma, amikor felvetődik hozzátartozók közötti erőszak. 

Évente világszerte 50 ezernél több nő esik áldozatul családon belüli erőszaknak, de a pontos számok nem ismertek. Hazánkban hetente derül fény ilyen esetre, ám legtöbbször csak a súlyos sérülést okozó bántalmazások válnak ismertté, mert ezekben indul hivatalból eljárás. 

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját arra emlékezve hirdették meg, hogy 1981-ben november 25-én ölték meg a Mirabal nővéreket, a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit Rafael Trujillo, az ország diktátorának parancsára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában