"Bütykös" újra szabadon!

2023.11.06. 14:31

Rekord méretű ponty akadt horogra a Balatonnál

Vasárnap este a Balaton vizei tanúi voltak egy igazi horgászcsodának. Vető Gellért, a helyi horgászok büszkesége, egy valódi óriást emelt ki a magyar tenger mélyéről. A balatonszemesi MOHOSZ tanyánál megtörtént az, amire minden pecás titkon vágyik: egy kapitális ponty, mely a mérlegelésnél hihetetlen, 34,354 kilogrammot nyomott, és büszkén mutatta meg 91 centiméteres hosszát, írja a likebalaton.hu.

Zaol.hu

Forrás: Facebook/Balatoni Hal

Ez a ponty nem más, mint a legendás “Bütykös”, aki már korábban is híressé vált méretével. Legutóbbi fogásakor, 2022 augusztusában még közel másfél kilóval könnyebb volt. A horgászok közösségében már-már mítosz számba menő hal ezúttal is megmutatta, hogy a Balaton rejtekhelyei milyen csodákat rejtnek.

Gellért elárulta, hogy a hal egy erőteljes, húzós kapással hívta fel magára a figyelmet. A partról dobott végszerelék, melyen egy 30 milliméteres, fűszeres-chilis bojli csüngött, ellenállhatatlan csaléteknek bizonyult “Bütykös” számára. A fárasztás izgalmas volt és körülbelül 15 percig tartott, mire a horgász biztonságosan kiemelhette a vizből a halat.

A fogás nem csak a méretével, hanem azzal is különlegessé válik, hogy a Balaton horgásztörténetében eddig még nem akadt horogra ekkora ponty. A horgász közösség és a természetbarátok egyaránt ünneplik ezt a különleges eseményt, amely ismét ráirányítja a figyelmet a Balaton gazdag élővilágára és a fenntartható horgászat fontosságára.

A “Bütykös” története nem ér véget a rekorddöntéssel; a hatalmas pontyot, miután megörökítették a kamera lencséje előtt, visszaengedték otthonába, hogy tovább folytathassa életét a Balaton mélyén. Ez a gesztus nem csak a horgász etikai hozzáállását mutatja be, hanem azt is, hogy a Balaton és annak élővilága közös kincsünk, amit óvnunk és tiszteletben tartanunk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában