Miénk itt a tér

2023.11.17. 12:00

Karácsony este az őrbódéban – sorkatonai szolgálat 3. rész

A 2004 novemberében megszűnt sorkatonai szolgálatról írtunk előző két bejegyzésünkben, a Zalai Hírlap archívumából válogatott fotókkal, cikkekkel próbáltuk felidézni az 1970-es és az 1990-es évekbeli katonaéletet. Mostani posztunkban az 1980-as évek következnek.

Nagy Betti

Sorköteles fiatalok a zalaegerszegi sportcsarnokban 1984. augusztus 29-én

Fotó: ZH-Archívum

1984. augusztus 29-én Zalaegerszegen, a sportcsarnokban gyűltek össze a sorköteles fiatalok, erről tudósított a Zalai Hírlap másnapi lapszáma: „A fiatalokat elsőként Pénzes Jenő ezredes, a Zala megyei Hadkiegészítési és Területvédelmi Parancsnokság parancsnoka köszöntötte, majd a Himnusz elhangzása után ismertették Czinege Lajos hadseregtábornok, honvédelmi miniszter parancsát. Az elnökségben helyet foglalt dr. Lendvay Miklós, a városi pártbiztosság első titkára, a honvédség és társ fegyveres erők parancsnokai, a város állami és társadalmi szervezeteinek képviselői, s a szülők részéről Szakállas Gyuláné pedagógus.”

„Csütörtök reggel sok fiatalember nehezebben búcsúzott el szeretteitől, mint általában, amikor a szülői házból hosszabb-rövidebb időre eltávozott volna. Sokaknak azt mondta az édesanyja: „kisfiam, vigyázz magadra, egyél és öltözz fel rendesen”. Az apák meg emígy szóltak: „állj a sarkadra, embereld meg magad, szégyent ne hozz ránk, szolgálj becsülettel.” És a fiuk – a hatvanas évek elején született legények – elindultak a bevonulási helyekre, onnét pedig a különböző laktanyákba. Néhányukat elkísértük katonává válásuk első néhány órájára. Az egerszegi laktanyába érkezőket az egység parancsnokai ünnepélyesen köszöntötték. Aztán gyorsan peregtek az események.” (Zalai Hírlap, 1983. augusztus 28. Győrffy István riportjából részlet)

 

A Katonák karácsonya című riportban a Zalai Hírlap újságírója az ünnep alkalmával látogatott el a zalaegerszegi Petőfi-laktanyába: „Akik szabadságot, vagy eltávozást kaptak, már az ünnepet megelőző napon elhagyták a laktanyát, hogy szeretteik körében tölthessék karácsony estéjét, napjait. A parancsnokok figyelmesek voltak: ügyeltek arra, hogy – ha lehetséges – a családos katonák okvetlenül haza mehessenek. A többség azonban a laktanyában ünnepelt, ott kívántak egymásnak békés, kellemes karácsonyt. Másokat hétköznapi helytállásra szólított a parancs, kint az őrhelyen vagy az ügyeletes szobában vigyáztak, hogy mindnyájan e hazában békességben ünnepelhessünk.”  (Zalai Hírlap, 1985. december 27. Nemecz Ferenc riportjából részlet.) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában