Négy év alatt 40 milliárd forint Zalának

2023.11.16. 20:00

Gyopáros Alpár a sárhidai fejlesztésekkel ismerkedett

Rendkívül eredményes Zala vármegyében a Magyar falu program, az indulás óta összesen 40 milliárd forint támogatáshoz jutottak a zalai települések. Mindez csütörtökön délután hangzott el Sárhidán, ahol Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos tekintette meg a beruházásokat Vigh László országgyűlési képviselő társaságában.

Mozsár Eszter

Nagy Marianna, Gyopáros Alpár és Vigh László a sárhidai orvosi rendelő előtt.

Fotó: Pezzetta Umberto

A 770 fős település vezetője, Nagy Marianna a sajtó képviselőinek elmondta, Zalaegerszeg közelsége előny és hátrány is egyben, ezért nagy figyelmet kell fordítaniuk rendezvényeikre, épületeikre, az alapellátás biztosítására és annak minőségére.

- A Magyar falu program biztosítja, hogy helyben oldjunk meg mindent. Eddig a gazdaságfejlesztésekkel együtt 136 millió forintot költöttünk a falu szépítésére, amiből 100 millió forint az önkormányzati pályázatok, a civil pályázatok és a kisbolt támogatásának összege – sorolta a polgármester.

Zala az egyik az aprófalvas vármegyék közül, így különösen sokat jelent az állami támogatás, hangsúlyozta Gyopáros Alpár. Nagy eredmény, hogy négy évvel a program indulását követően a kistelepülések felénél növekedett a népesség, s ezt a demográfiai fordulatot szeretnék elérni a többi, stagnáló vagy fogyó lélekszámú falu esetében is.

- Örömmel látjuk a sárhidai faluház előtt azt a táblarengeteget, ami bemutatja, hogy mennyire összetett és komplex a Magyar falu program. Ez a támogatási rendszer közvetlenül javítja az emberek életminőségét – mondta a kormánybiztos, aki hozzátette, idén már negyedik alkalommal hirdetnek pályázatot. Év elején a kisboltok működését támogatták nyolcmilliárdos keretösszegben, majd az önkormányzati fenntartású utcák, járdák, kerékpárutak felújításához ötmilliárd forintot biztosítottak, utána pedig a falusi civil szervezetek pályázhattak összesen hárommilliárd forintra. Napokkal ezelőtt hirdették ki a negyedik pályázatot 10 milliárd forintos keretösszeggel, ahol hét kategóriában pályázhatnak a települések.

Vigh László országgyűlési képviselő emlékeztetett, Zalában minden olyan település kapott már támogatást, amely arra jogosult. Hozzátette, ma már trendi falun élni, ezt bizonyítják az egyre fogyó házhelyek. A politikus gratulált továbbá a helyiek közösségteremtő munkájához, az eddigi fejlesztésekhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában