Unokájával együtt indult

2023.11.08. 13:30

Fődíjat nyert a nagykanizsai versmondó Veszprémben

Horváth István Radnóti-díjas versmondó fődíjat nyert a Pintér Tibor emlékére rendezett 11. Országos vers- és prózamondó versenyen, melynek az Agóra Veszprém Kulturális Központ adott otthont. Az örömét csak fokozta, hogy az unokája is szerepelhetett.

Benedek Bálint

Mánfai Szófia és nagypapája, Horváth István Radnóti-díjas versmondó jól szerepelt a veszprémi versenyen

Fotó: Benedek Bálint

Az Agóra Veszprém Kulturális Központ és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szervezésében rendezett versennyel Pintér Tibor, az országszerte ismert előadóművész, rendező, népművelő előtt hajtottak fejet. A lovasszínházból ismert Pintér Tibor édesapja egész munkásságát a vers és az irodalom népszerűsítésének szentelte. Az elismert szakember művészeti vezetőként, zsűrizései során, illetve módszertani írásaival is sokat tett azért, hogy minél többen vállalkozzanak az írók-költők üzenetének megszólaltatására. Emlékét megidézni, szellemi örökségét megőrizni hívták a versenyzőket Veszprémbe, ahol Pintér Tibor élt és dolgozott, s életének 72. évében 1999-ben elhunyt. A versenyzőknek a teljes magyar irodalomból szabadon választva három szerző versével vagy prózájával kellett készülniük, közülük egynek ma élő alkotónak kellett lennie.

- Jól ismertem Pintér Tibort, akivel korábbi versmondó versenyeken gyakran találkoztunk és akadt néhány történetünk, amit megosztottunk egymással - mondta Horváth István. - A viadalra viszont máshonnan érkezett felkérés. A kanizsai Kőrösi-iskola magyar-történelem szakos tanára, Zsoldosné Major Ilona keresett meg, hogy az unokámat, Mánfai Szófiát benevezné a versenyre. S arra kért, hogy az intézményt képviselve szintén induljak a megmérettetésen. Gyurkovics Tibor Forradalmár című költeményével és Szőcs Géza Születésnapomra című versével nyertem meg a fődíjat. Az elismerés mellé járt egy plakett, valamint értékes utazás is.

Horváth István unokája, az 5. osztályos Mánfai Szófia először állt a szakértőkből álló zsűri elé. A kislány Lackfi János Bújócska című versét adta elő. Felkészítő nagypapája szerint jó úton halad a tanulással, de apró finomításokkal remélhetőleg jobban szerepelhet. A tanítást a Radnóti-díjas versmondó folytatja a Kőrösi-iskolában, ahol több diák részvételével versmondó szakkör indításán dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában