Tanulom a veszteség művészetét

2023.11.15. 13:30

Dr. Benyó Marianna főiskolai tanárra emlékeztek tisztelői a megyei könyvtárban

Az élete gazdag, munkássága maradandó volt, a halála hirtelen, gyors távozása feldolgozatlan. Benyó Marianna (1947-2023) főiskolai tanárra emlékeztek november 13-án, hétfőn barátai, kollégái, ismerősei, tisztelői és a lánya a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Arany Horváth Zsuzsa

Az emlékező közönség

Fotó: Bérces Edit

Olvasóink ismerhetik a nevét, hiszen a középiskolai és főiskolai nyelvtanár, idegenvezető a nyolcvanas évek óta rendszeresen szerzőnk volt, életképeket, irodalmi recenziókat, külföldi cikkfordításokat köszönhetünk neki.

Horváthné Bencze Irén olvasta fel Benyó Marianna kedvenc versét Kosztolányitól
Fotó: Bérces Edit 

Benyó Marianna szeptemberi halála azért is megdöbbentő, mert a széles tájékozottságú, mindenre kíváncsi elme, az öt nyelven beszélő pedagógus, a kultúra és a művészetek ismerője a hírek szerint a korunk népbetegségének számító, a szellemet kikezdő betegség áldozata lett.
Az emlékeződélutánt szervező volt kolléga, Bérces Edit, a ma már egyetemi rangú zalaegerszegi kar munkatársa elsőként a Zalaszentgróton angolul elhangzott temetési beszédéből idézett: „Dr. Benyó Marianna elment. Számomra ez nem csak azt jelenti, hogy a nyomtatott zalaegerszegi telefonkönyv  következő kiadásában többé nem követik egymást a neveink. Egy világ tűnt el vele, egy játékos mesevilág. Benyó Marianna számomra „pillangó professzor”. Mozgása, beszéde, mosolya mind -mind olyan könnyedséget sugárzott, mint a pillangók. Az utcán, utazáskor, értekezleteken és összejöveteleken is nagy érdeklődéssel közeledett barátai, tanítványai és kollégái iránt... Jóindulatú, vidám, segítőkész, nagy tudású, orosz, német , francia, angol nyelvet beszélő, barátságos, jólelkű, mosolygós, életszerető, kissé naiv barátot, sporttársat, táltos tanárt, tolmácsot, idegenvezetőt, kollégát, egykori tanszéki osztályvezetőt veszítettünk el. Fő munkahelye, a főiskola, később egyetem mellett az egerszegi fedett uszoda, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és az Ady Mozi számított második otthonának.”

Forrás: DFMVK

Ezután Benyó Marianna a főiskola indulására is visszaemlékező szövegét ismerték meg a termet megtöltő emlékezők. Ez az írás a felsőoktatási intézmény Tóth József egykori főigazgató szerkesztette emlékkönyvében található, s felvillantja a szerző sport iránti rajongását, amikor  elbeszéli, annak idején szakszervezeti uszodabérlettel is rendelkezett az oktatói kar.
A megyei könyvtár Marianna kedvéért járatott néhány külföldi lapot, a könyvtár nagy szerepet töltött be az életében, a betegség első tüneteire is ott figyeltek fel.

„Inkább nevessetek.” Tabló a megyei könyvtár termének asztalán 
Fotó: Bérces Edit 

A barátok, kollégák közül Simon Rózsa,  Vedres Csabáné, Vassné Lendvai Márta  a kirándulásokról, az uszodai találkozásokról mesélt: Párizsban 10-18 órán át belefeledkeztek a múzeumokba Marianna jóvoltából.

Dr. Jármai Erzsébet, az egyetem volt tanszékvezetője, dékánhelyettese levelet küldött Budapestről, amelyből megtudtuk, egykori tanítványból lett oktató kolléga, aki a lányát is Marianna után nevezte el. „A Zrínyi-gimnáziumban  mindenkivel egyformán bánt, kedves volt és szigorú. Szívesen tanultuk a nyelvet. Úgy tudott mesélni, hogy a német kultúrát, irodalmat is becsempészte az órára. Soha nem unatkoztunk, és soha nem féltünk tőle. Egy alkalommal megríkattuk, mert  elmentünk az óra előtt.  Marianna másnap sírva jött be, nagyon megbántódott, hogy ezt tettük vele, hiszen ő mindig jó volt hozzánk. Akkor nagyon szégyelltem magam. Mariannához négyen jártunk a vizslaparki lakásába. Emlékszem, milyen finom ízléssel rendezte. Antik tálaló szekrény volt a nappaliban, a hozzáillő nagy ebédlőasztalt ültük körül. Főzött nekünk teát, amit szép porcelán csészékből iszogattunk.”  
Horváthné Bencze Irén olvasta fel Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című versét, kedvenc költeményét: „Akarsz-e élni, élni mindörökkön,/ játékban élni, mely valóra vált?/ Virágok közt feküdni lenn a földön/ s akarsz, akarsz-e játszani halált?”

Megidéződött a Megmaradt Alice-nak című 2014-es film Alzheimer-kórban szenvedő tanárnője, aki egy helyütt azt mondja: „tanulom a veszteség művészetét”. Bérces Edit hozzátette, amikor Mariannát látogatták, mindig így búcsúzott: „Ne sajnáljatok!”  
Edith Morris, az egykori kolléga és barát pedig ezt üzente Angliából: „Nevessetek is, ha rá emlékeztek. Mindig így tettünk mi is, amikor kirándultunk. Igazából bárhol tudtunk kacagni vele.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában