Miénk itt a tér

2023.11.07. 11:30

Az első szívműtét a Zala megyei kórházban

Előző bejegyzéseinkben a Zalai Hírlap cikkei és fotói segítségével próbáltuk felidézni a 175 éves Zala megyei kórház egy-egy történését az 1970-es évektől. Mint írtuk, az 1990-es évek legfontosabb eseménye talán a szívsebészet létrehozása volt. A teljes kardiológiai, szívsebészeti ellátás kialakításának szervezési munkája 1994 nyarán kezdődött.

Nagy Betti

A szívsebészet munkáját segítő legújabb diagnosztikai labor 1997 februárjában, Pezzetta Umberto fotója

Fotó: ZH Archív

„A hamarosan induló kardiológiai-szívsebészeti centrum regionális feladatokra szerveződik, ezen belül elsődlegesen megyénk lakosságának soron kívüli ellátására. Az ezzel kapcsolatos kérdések megvitatására két alkalommal találkoztak a zalaegerszegi, nagykanizsai és keszthelyi kórház ez ügyben illetékes szakemberei. Mi dr. Schmidt János osztályvezető főorvost (Keszthely) kérdeztük: mi a három kórház közötti megállapodás lényege? – Jelenleg a szívműtétre szoruló betegek várakozási ideje borzasztóan hosszú. (…) Keszthelyen a betegeinket úgy készítjük fel, hogy már Zalaegerszegen fognak műtétre kerülni. A három kórház közti megállapodás ehhez rendkívül kedvező megállapításokat rögzít.” (Zalai Hírlap, 1994. október 18.)

A Zalai Hírlap 1994. november 9-ei száma számol be az első zalaegerszegi szívműtétről: „Amiért oly sokan küzdöttek orvosok, vezetők, ápolók, amit oly nagyon vártak a zalai betegek, az tegnap valósággá vált: délelőtt a Zala Megyei Kórház központi műtőjében megtörtént az első szívműtét. Dr. Papp Lajos professzor és csapata egy kanizsai fiatalasszonynál végzett el egy úgynevezett extrakorporális, azaz nyitott szívműtétet, ami a legnagyobb beavatkozások közé tartozik. A műtét időpontját aszerint határozták meg, amikor már teljesen biztos körülményeket tudtak garantálni a beavatkozás érdekében. Még hétfőn is érkezett több kulcsfontosságú műszer. Az operáció idejére leállították a szívműködést, zárták a beteg pitvari sövényhiányát, majd a műtét befejeztével újraindították a szívet. A beteget délelőtt 9 órakor tolták be a 6-os műtőbe, és az operáció végeztével, délután fél kettőkor vitték át a kardiológiai és szívsebészeti intenzív részlegre. Estére már teljesen fel is ébredt a fiatalasszony, kezét mozgatta, kommunikálni tudott.” A zalai egészségügy története kedvéért pedig álljon itt a műtét kiírása: „Műtét: ASD II. Mitrális insulfgr. II. Operál: prof. dr. Papp, Asszisztens dr. Alotti, dr. Bátfai és dr. Kecskés. Aneszteziológus dr. Varró Margit, asszisztensek Paksáné és Pestiné. Transzfúzió dr. Varga. Műtőasszisztens Bolváriné, cardiotechnika Hatlaczki."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában