Fotókiállítás a HSMK-ban

2023.11.08. 12:00

"A nézőpont felvállalása összeköti a Kárpát-medence közösségét"

A Kanizsai Kulturális Központ és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége közös szervezésében kedden a HSMK Ősze-galériájában nyílt meg a XXIII. Nemzetközti - Magyar Fotószalon című kiállítás.

Benedek Bálint

A magyar fotográfusok fényképeit december 5-ig lehet megnézni. A tárlaton (b-j): Kazányi Anett, Fekete Tamás és Balogh László

Fotó: Benedek Bálint

A vendégeket Kazányi Anett, a HSMK művelődésszervezője köszöntötte. Elmondta: a világszövetsége ez évben is fotópályázatot írt ki és kiállítássorozatot rendezett a magyar és a határainkon túl élő és alkotó, magukat magyar nemzetiségűnek valló fotográfusok körében. A tárlat célja bemutatni és népszerűsíteni mindazon magyar alkotók munkásságát, akik a Kárpát-medencében, vagy azon is túl, gazdagítják az egyetemes fotókultúrát, ugyanakkor művészeti tevékenységükkel kapcsolatokat teremtenek a különböző országok, népek és kultúrák között.

- Az idei XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalonra öt plusz három kategóriában lehetett pályázni - folytatta. - A szervezettől független zsűri 9 országból 182 pályázó által küldött 1771 fotóból 142 képet fogadott el. Ebből Nagykanizsán 45 díjnyertes képet, illetve a dunántúli alkotók fotóit december 5-ig láthatják az érdeklődők.

Majd Balogh László polgármester szólt a látogatókhoz. Szerinte a falakon látható kiállítás témává emeli és nem elfedi, hogy a világhoz való viszonyunk személyes és kultúrához kötött, hogy az alkotói látásmód nem kerülheti el a kontextusa, vagyis magyarsága, nyelvi környezete és hagyományai hatását.

- A Magyar Fotóművészek Világszövetsége kiemelkedően fontosnak tartja a magyar identitás megőrzését, a nemzeti hagyományok ápolását, képi megjelenítését - fogalmazott. - Az alkotás és a nézőpont felvállalása összeköti a Kárpát-medence közösségét, miközben megteremti a párbeszéd lehetőségét is a más és más látásmódot és kultúrát képviselők között.

 

Majd Fekete Tamás, a Magyar Fotóművészek Világszövetsége dunántúli régiójának alelnöke méltatta a fotósok kivételes látásmódját, mellyel a világot figyelik. A kulturális műsorban Foricsekné Kovács Szilvia énekelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában