Jövő tavasszal indul a régiós sorozat

2023.11.16. 11:30

Vonyarcvashegy KultúrÉtlapot kínál száz településnek

Egyelőre száz település bevonásával Vonyarcvashegy elindítja a KultúrÉtlap-projektet, amelynek első látványos eseménye a jövő tavaszi Régió Fesztivál lesz. Erről is szó esett a Nemzeti Művelődési Intézet zalai igazgatóságának szakmai napján, amelynek a balatoni nagyközség adott otthont.

Péter B. Árpád

Pali Róbert: A Régió Fesztivál kiemelkedő és hiánypótló rendezvény lesz

Fotó: Péter B. Árpád

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere elmondta, az április 27-re tervezett program kiemelkedő és hiánypótló rendezvény lesz, amelynek elsődleges célja a térségfejlesztés és a közösségépítés. A fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni, s a jövőben minden tavasszal és ősszel megszervezik.

Az ötletgazda kijelentette, szándékuk szerint a KultúrÉtlap lehetőséget biztosít a művészeti csoportok, előadók bemutatkozására, akik ezzel „bekerülhetnek a régió kulturális véráramlásába”. A színpadi programok mellett egy-egy stand felállításával a jelenlévő települések kézművesei, szolgáltatói is megismertethetik tevékenységüket, termékeiket a nagyközönséggel.

Pali Róbert hozzátette, mindezzel párhuzamosan kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek, amelyeken a résztvevők „megoszthatják egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat, illetve ötleteket, inspirációkat meríthetnek”. A nagyközség első embere kiemelte, az előkészítés során igyekeznek a helyi értékeket – az előadók mellett a vállalkozásokat is – összegyűjteni, egyfajta térségi leltárt készítve, s azt szorgalmazzák, hogy a falvak, városok programjaikra e körből hívjanak majd fellépőket, árusokat, és egymást erősítve építsék, segítsék ezt a régiót.

Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet zalai igazgatója az elmúlt tíz hónap munkáját s eseményeit mutatta be előadásában, kivetített fényképekkel illusztrálva sokrétű tevékenységüket. Mindebből kiderült, az NMI szervezésében vagy koordinálásában a vármegye minden térségében gazdag a kínálat – a szakmai konferenciáktól, képzésektől a pajtaszínházi találkozón át a rendkívül

sikeres ASzakkör-mozgalomig, amelyre most több mint 130 település jelentkezett Zalából.

Matyasovszky Margit azt kérte a települések vezetőitől, télire se zárják be művelődési intézményeiket, vagy legalább biztosítsanak a csoportoknak, közösségeknek egy-egy fűtött helyiséget, hogy azok – a Covid okozta mélyütés után – folyamatosan működhessenek.

A program folytatásában Kertész Csaba Zoltán, az Artisjus régiómenedzsere tartott előadást a jogdíjakról, majd a résztvevők szekcióüléseken beszélgettek tovább a KultúrÉtlap-projektről, illetve próbálták összehangolni e száz település jövő évi kulturális kínálatát, programjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában