Jubileum

2023.10.22. 15:58

Száz éve szól a harang Vaspörben

A velencei településrész harangja felszentelésének 100 éves jubileumára emlékeztek szombat délután Vaspörben. Ünnepi beszédet Fülöp Imre Loránd polgármester mondott, aki többek között az összefogás fontosságát emelte ki.

Gyuricza Ferenc

Fülöp Imre Loránd polgármester a felújított harangláb előtt. Mellette a zászlóval Fülöp Hunor

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ennek egyik oka ugyanis az volt, hogy a mintegy ötven lakosú településrészen megtartott ünnepség az egykor önálló falu mai lélekszámához képest számos érdeklődőt vonzott, nemcsak Vaspörből, de a szomszédos településekről is. Fülöp Imre Loránd emellett a harang történetét is felvázolta, kiemelve azt is, hogy felirata szerint Szűz Mária tiszteletére készíttette 1923-ban Vaspör-Velence közössége.

– A magyar nép múltjában különösen fontos a harangszó, egy elmúlt évezred alatt folyamatosan szólt nekünk a harang, boldogságban, veszélyben, bajban, ünnepségen, házassághoz és az elmúlás idején is – mondta a polgármester. – A déli harangszót is nekünk, magyaroknak köszönheti a világ, hiszen az Hunyadi János tiszteletére szól, aki 1456. július 22-én Nándorfehérvárnál megsemmisítő vereséget mért a török seregekre. A déli harangszó nekünk, keresztényeknek a mai világban is az összetartás és összefogás fontosságát hirdeti. Ez a kicsi velencei harang pedig azt is jelzi a külvilág felé, hogy az itteni közösség is élni, gyarapodni akar.

A polgármester hozzátette még: a vaspöri önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik a velencei településrészt is fejleszteni, így kerülhetett sor a jubileumi ünnepség előtt a harangláb és környezete felújítására, de tervezik a velencei településrész ravatalozójának helyreállítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában