"A láthatatlan látható"

2023.10.07. 07:00

Népi kézművesnap látásfogyatékosok alkotásaival Gébárton

Vakok és látásfogyatékosok díjazott kézműves alkotásaiból nyílt kiállítás Zalaegerszegen a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban - az elismeréseket csütörtökön ünnepség keretében adták át a tárlat helyszínén.

Fincza Zsuzsa

Népi kézműves nap látásfogyatékosok díjazott alkotásainak kiállításával

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Látássérült sorstársaink évek óta szép számban és nagy kedvvel látogatták az egyesületek által szervezett foglalkozásokat, s rendre nagyszerű alkotások kerültek ki a kezük alól. Ezért gondoltuk, hogy bemutatkozási lehetőséget keresünk a számukra, ezzel is inspirálva őket az aktivitásra - kaptunk tájékoztatást Choma Balázstól, a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének elnökétől.

Tervük megvalósításában kiváló partnerre találtak a Keresztury VMK gébárti alkotóházának vezetésében, s közösen "A láthatatlan látható" - a magyar kézművesség címmel országos pályázatot írtak ki a látásfogyatékkal élők számára.

A látásfogyatékosok díjazott pályamunkái
Fotó: Fincza Zsuzsa

- Kezdeményezésünk célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet az értékes munkákra és azokra a lehetőségekre, amelyeket a kézművesség kínál a vakok és gyengénlátók számára. A beérkezett alkotásokat szakértők válogatták és zsűrizték, így a kiállítótérben a legkiválóbb munkákat tudjuk bemutatni. Reméljük mindez csupán egy kezdet, hiszen az együttműködés kölcsönösen hasznos mindannyiunk számára - fogalmazott Kiss-Molnár István, az alkotóház intézményvezetője, hozzátéve: szakmai segítséget nyújtanak a népi kézműves foglalkozásokhoz, részt vállalnak a jövőbeni hasonló pályázatok szervezésében, ugyanakkor az érintettek tapasztalatait hasznosítva munkájuk során figyelembe tudják venni a gyengénlátó embertársaik speciális igényeit.

Kele Tamás átveszi az oklevelet Choma Balázstól. Mögöttük Kiss-Molnár István és Pozvai Andrea
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az országos pályázatra Miskolcról, Nagykanizsáról és Zalaegerszegről érkeztek alkotások. Az első helyezést Kardos Norbert miskolci, a másodikat Sümegi Anita zalaegerszegi, a harmadikat Kele Tamás nagykanizsai látássérült kapta. A szakmai zsűri oklevéllel díjazta Aranyosné Vadász Ágota, Kele Mária, Varga Lajosné és Petróné Simon Éva alkotásait. A nemezeléssel, gyékényből, csuhéból, papírból készült alkotásokat október 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Georgikon-egyetem gyógynövény szakán végzett Mecséri Cecíliától (a képen jobbra) megtanulhatták a különleges sütemények készítését, majd meg is ették, amit sütöttek
Fotó: Fincza Zsuzsa
Rozmaringos linzer és köménymagos sajtos tallér
Fotó: Fincza Zsuzsa

Pozvai Andrea, az alkotóház kulturális szervezője, a zsűri elnöke személy szerint is értékelte a pályázók alkotásait, szakmai tanáccsal gazdagítva őket a további munkához, s egyúttal segítséget is ígért szakterülete, a csuhéfonás elsajátításához. A megnyitó ünnepség után a résztvevők Pozvai Andrea tárlatvezetésével megismerkedtek az alkotóház állandó kiállításaival, majd Mecséri Cecília diplomás gyógynövényszakértő népi kézműves gasztronómiai foglalkozáson rozmaringos keksz és köményes sajtos tallér, valamint citromfű-, és mentatea készítésére tanította a látásfogyatékosokat, s megismertette őket többféle szárított gyógynövénnyel.

A népi kézműves gasztronómiai foglalkozáson gyógy-, és fűszernövények teáival "koccintottak" a résztvevők
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában