Első ízben, öt kategóriában adtak át szakmai elismeréseket

2023.10.05. 14:00

Müller Roxána az Év civil állatvédője

Október 4-én, az állatok világnapján első alkalommal adták át a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által alapított állatvédelmi szakmai díjakat. A Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület titkára, a zalaegerszegi Müller Roxána az Év civil állatvédője díjat vehette át Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban.

Mozsár Eszter

Az ünnepélyes díjátadáson Müller Roxána, mellette balról Ovádi Péter kormánybiztos, jobbról Tuzson Bence igazságügyi miniszter és dr. Vetter Szilvia alapítványi elnök.

Forrás: Közös Ügyünk az állatvédelem Alapítvány.

Öt kategóriában - az Év Állatvédő Állatorvosa, Jogásza, Állatkerti Szakembere, Civilje és Közéleti Személyisége - tíz díjazott kapott elismerést, melyeket Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke nyújtott át.

A díj odaítélésével az alapítók az állatvédelem különböző területén dolgozó szakemberek, illetve civilek áldozatos munkáját ismerik el. Az állatvédelmi szakmai díj hiánypótló kezdeményezés, amivel a társadalom figyelmét kívánják felhívni az állatvédelem fontosságára és azokra a kivételes emberekre, akik a háttérben dolgoznak, ezáltal is növelve az állatvédelemmel kapcsolatos társadalmi tudatosságot.

Lapunk érdeklődésére Müller Roxána elmondta: 2017-ben hozták létre a Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesületet, ő maga 2010 óta civil állatvédőként tevékenykedik. A díj nemcsak az ő érdeme, hiszen az önkéntes tagok, ideiglenes befogadók és támogatók munkájának köszönhetően több száz mentvényről gondoskodnak folyamatosan, miközben a macskák ivartalanítására hívják fel a figyelmet, tette hozzá Roxána.

A díjazottak csoportképe
Forrás: Közös Ügyünk az állatvédelem Alapítvány

Az állatvédelmi szakmai díjak díjazottjai 2023-ban a következők:

Év Állatvédő Állatorvosa

- Dr. habil. Fodor Kinga PhD, az Állatorvostudományi Egyetem Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a 2022-ben első ízben megszervezett állatvédelmi szakállatorvosképzés szakfelelőse.

- Dr. Tóth Szabina egzotikus szakállatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ tanszéki állatorvosa, a vadon élő állatok mentésére szakosodott Tüskevár Vad- és Egzotikus Állatvédő Alapítvány szakmai vezetője, valamint a Tüskevár Állatorvosi Rendelő résztulajdonosa és vezetője.

Év Állatvédő Jogásza

- Prof. Dr. Paulovics Anita tanszékvezető egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanulmányi és általános dékánhelyettese, az Államtudományi Intézet igazgatója, a 2022-ben első ízben megszervezett állatvédelmi szakjogászképzés szakfelelőse.

- Dr. Nagy Csilla állatvédelmi szakjogász, politológus, közbeszerzési referens, állatjóléti felelős, adatvédelmi tisztviselő, állatvédelmi jogi ismeretterjesztést folytató ismert személyiség, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség főtitkára.

Év Állatvédő Állatkerti Szakembere

- Dr. Sós Endre PhD. címzetes egyetemi docens, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnöke, a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társaságának alelnöke, a Magyar Állatkertek Szövetségének elnökhelyettese.

- Dr. Schütz Éva egzotikus szakállatorvos, a Magyar Magánállatkertek Országos Egyesületének alelnöke, a Szentendrei Kisállatkert alapítója és vezetője.

Év Civil Állatvédője

- Müller Roxána, a 2017-ben alakult Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület vezetője, 2010-től civil állatvédő, a térség meghatározó macskavédelmi munkáját végzi, fő célja a nem kívánt szaporulat megelőzése.

- Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntese, több mint tíz éve civil állatmentőként tevékenykedik. Első számú célkitűzése az illegális szaporítótelepek felkutatása és felszámolása.

Év Állatvédő Közéleti Személyisége

- Benkő Andrea, a Kossuth rádió riportere, közéleti- és portréműsorok, tudományos magazinműsorok szerkesztője, műsorvezetője. A Kossuth rádió első Állatvédelmi sorozatának felelős szerkesztője, 2009-től a Herman Ottó Országos Állat-és Természetvédő Egyesület elnökségi tagja.

- Istenes László műsorvezető, médiaszemélyiség. Számos magazinműsort vezetett és szerkesztett, emellett saját műsorgyártó és rendezvényszervező céget vezet. Jelenleg a TV2 Mokka című műsorának műsorvezetője, elkötelezett állatvédő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában