"Az általa leírt szó felelősséggel bír"

2023.10.25. 12:00

Megjelent a nagykanizsai Riersch Zoltán legújabb, 18. kötete

A Honvéd Kaszinó tükörtermében kedden mutatták be a 75 éves Riersch Zoltán Krúdy-díjas költő Ha majd értem szól a harang, örökül hagyom a verseimet című legújabb kötetét.

Benedek Bálint

Balogh László is méltatta Riersch Zoltán legújabb kötetét a Honvéd Kaszinóban

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Karosi Lászlóné, a "Napfény" Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesületének elnöke a költő életrajzát olvasta fel. Majd Balogh László polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében elmondta: a költő 18. kötete annak bizonyítéka, hogy az ő szép és tiszta szavai mögött van öröm és van könny. Riersch Zoltán mélyen elégikus világa valódi tapasztalatok sokasága, szenvedésé és szereteté, veszteségé és feldolgozásé, a pénzistent legyőző visszatalált hité.

- Az általa leírt szó felelősséggel bír, sok szenvedést és kitartást gyümölccsé érlelő tapasztalattal és leszűrt tanulsággal - folytatta. - Így egy sokoldalú és mély érzéseket, veszteségeket megélt alkotó műve ez a legújabb kötet, mely örökhagyás, emlékezés és vallomás. Azt érezni, hogy az alkotó nem kíván puszta szavakat kiáltani a jövőbe, hanem vágya, hogy megértsék őt, az írásai mögött álló embert és életutat. A szavaknak valódi tartalmat adó mélyebb jelentést, amelyben visszhangzik a sebzettségből újjászülető életszeretet.

Riersch Zoltán Ha majd értem szól a harang, örökül hagyom a verseimet című legújabb kötetével
Fotó: Szakony Attila

A városvezető szerint öröm, hogy Riersch Zoltán felelősséggel ír, szervez, dolgozik és ragaszkodik.

Épp erről, az életszeretethez való kötődésről, a soha el nem múlásról beszélt Csárdi Tamás, a költő szülőfalujának, Zalakomárnak a polgármestere.

- Az ember életében jelen van a költészet, de a hétköznapok sodrában olykor elhalványul - mondta. - Az ember, amikor eltűnik az életből, a költészet akkor is ott marad. A zalakomári születésű Riersch Zoltánnak fontosak a gyökerei, amit örökül hagy a jövőnek, amit meg kell becsülnünk.

A költő életének meghatározó részét Murakeresztúron töltötte, ezért Polgár Róbert polgármester is szólt a publikumhoz.

- Az előszóban olvastam: "Visszatekintés ez a könyv. Írója, keresi, kutatja, értelmezi értelmét lényének. Visszatekint gyermekkorára, ahol a petróleumlámpa fénye mellett magához öleli a nagymama az unokáját, megajándékozza a gyermeket a szeretetével. A viszonzás nem marad el: a gyermek megajándékozza őt a szavak kincseivel" - idézte. - Bár az öröklétet szeretett, néhai felesége mellett töltené Murakeresztúron, viszont addig még van idő. Szeretnénk, hogy egészségben sokáig maradjon itt, a földi létben és ajándékozzon meg bennünket kiváló költeményeivel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában