Termőföldben gazdag vidék

2023.10.15. 18:30

Még olívát is lehet szüretelni a Szent György-hegyen

Mediterrán kert burjánzik a Szent György-hegy oldalában, ahol a tavasszal telepített olajliget mostanra beérlelte magvacskáit! Ragadj egy kosarat, és vegyél részt a közösségi szüreten finom falatok kíséretében.

Zaol.hu

Forrás: Balatoni Mediterrán Botanikus Kert

Spanyolországból mentett, 25-30 éves olajfákat fújdogál a szél a Balatoni Mediterrán Botanikus Kertben. Ezeknek a példányoknak a dél-spanyol éghajlat már túl meleg, így betegségek támadták meg a növényeket. Ez a növény típus -16 fokig télálló, északi, katalán fajta. A növények megmentését úgy kell elképzelni, hogy először lemetszik a fa oldalhajtásait, körbevágják a fő gyökérzetet, utána kiemelik a földből és cserépbe helyezik a növényt, hogy szállítható legyen. Egy ilyen attrakció két évet vesz igénybe. A csapadékos tavasz némileg megviccelte a telepítőket, de április végén talajba kerültek az ide szánt példányok az egykori gyümölcsfák helyére. Ezek a fák mostanra termőre fordultak.

A teljes cikkért látogasson el a likebalaton.hu-ra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában