Politikai gumicsont?

2023.10.26. 20:00

Közgyűlést tartottak Nagykanizsán

A fenti szófordulattal jellemezte Balogh László polgármester azt a határozati javaslatot, amely alapján havonta be kell számolnia a közgyűlésnek a Cseresnyés Péter országgyűlési képviselővel folytatott beszélgetéseiről. A napirend kapcsán komoly vita alakult ki a tegnapi közgyűlésen, a végén már nem is az eredeti előterjesztésről volt szó.

Pásztor András

A víztorony felújítására szánt pénzt valószínűleg vissza kell fizetni

Fotó: Szakony Attila

Balogh László polgármester e hónapban is elkészítette a beszámolót, jóllehet abban semmi kézzelfogható nem szerepelt, így az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója ismét felháborodva kérte számon a konkrétumokat.

– Ha konkrétumokra kíváncsiak, mondok egyet – kezdte hozzászólását Bizzer András alpolgármester, aki elárulta: az országgyűlési képviselő és a polgármester többek között arról beszélgetett, hogy az ÉVE teszetoszasága miatt az önkormányzatnak várhatóan 142 millió forintot kell visszafizetnie az állam felé a korábban kapott 588 millió forintos támogatásból. Ezt a pénzt a víztorony felújítására költhette volna a város. Az alpolgármester szerint ez nemcsak szégyen, hanem a város ellen elkövetett bűn, amiért csak és kizárólag az ÉVE a felelős.

Az ÉVE máshogy látta a helyzetet, dr. Fodor Csaba frakcióvezető hosszasan fejtegette, hogy mikor és milyen külső tényezők hátráltatták a források időben történő felhasználását, említve többek között a Sberbank csődjét, ami miatt a város nem tudott hozzájutni saját forrásaihoz. Ezek miatt a közbeszerzéseket sem lehetett időben kiírni. A frakcióvezető azt is jelezte: a 142 millió forintos visszafizetési kötelezettség abból ered, hogy a fejlesztésekre összességében 70 millió forinttal alacsonyabb árajánlat érkezett, illetve, hogy közel két év alatt 72 millió forintot kamatozott az 588 milliós támogatás. Ezekről nem az ÉVE tehet.

A Fidesz-frakció szerint a visszafizetési kötelezettség viszont az ÉVE-frakciót terheli, hiszen minden döntést ők hoztak meg, és ha előbb írták volna ki a közbeszerzéseket, akkor már korábban is látni lehetett volna a maradványt, amit lett volna idő újabb fejlesztésekre elkölteni.

A közgyűlésen napirendre került, hogy a kanizsai önkormányzat az év végével kiválik a Nagykanizsa és Térsége Társulásból. Ennek kapcsán az ÉVE azt javasolta, hogy a vagyonmegosztásról már most kezdődjön el a tárgyalás a társulás többi önkormányzatával.

Noha Balogh László polgármester és a Fidesz-frakció szerint a vagyon elosztásáról csak a kiválást követően lehetne tárgyalni, az ÉVE-frakció úgy határozott, hogy dr. Fodor Csaba, Horváth Jácint és dr. Schauta Marcell megkezdi az egyeztetéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában