Történetek a majorból

2023.10.31. 17:30

Könyvbemutató Keszthelyen

Izgalmas kétszázéves időutazásra hív a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület új kiadványa, a Történetek a majorból című mesés kifestőkönyv, melyet nemrég mutattak be Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyén.

Az asztalnál balról jobbra Oláh Zsanett, Papp Tamás, Rajnai Virág Éva, Molnár Éva, Balaton László

Fotó: Mészáros Annarózsa

A történet főszereplője, a Zala vármegyei Bodon Misi szorgalmas parasztcsalád legnagyobb gyermeke, akit apja elküld Festetics György földműves iskolájába, a Keszthelyen induló Georgikonba. A gróf alapította tanintézményben ugyanis nemcsak módos ifjak tanulhattak, hanem fizetség nélkül szegényebb gyerekek is. Misit tehát útnak indítja a család, és a Balaton László írta történet végére kitanulja a korszerű mezőgazdálkodást, hogy hazatérve megtanítsa azt szüleinek, és környezetének is.

Festetics György 1797-ben alapította meg Európa első, máig működő felsőfokú mezőgazdasági oktatási intézményét, mely a város egyik büszkesége. A könyvbemutatón Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Ügyvezetője arról beszélt: céljuk, hogy a hagyományőrző szervezetekkel közösen élettel töltsék meg a múltat bemutató helyszíneket, hiszen a gyerekek személyes élménye teszi lehetővé, hogy múlt kétszáz év múlva is élő örökség legyen. Ezért készült ez az elsősorban gyermekeknek íródott könyv is.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Papp Tamás, a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, a civil szervezet a vármegye helyi értékeinek bemutatására alakult, és egyik céljuk, hogy a gyerekek ne csak múzeumi környezetben találkozzanak a múlttal. Mikor felmerült, hogy szülessen Keszthelyhez kötődő kiadványuk is, örömmel vállalták. A kötet érdeme, hogy olvasói a helyszínen, a Majortörténeti Kiállítóhelyen is követhetik az eseményeket. Balaton László író arról beszélt: azért örült a felkérésnek, mert neki Keszthely szellemisége mindig fontos volt. Ez nemcsak a Festeticsek, hanem Szendrey Júlia, Csengey Dénes, Bertha Bulcsú és Szálinger Balázs városa is. Eddig Göcsej volt a témája, most ebből kilépve alaposan felkészült Keszthelyből is, amihez nagy segítséget kapott Rajnai Virág Évától, a Majortörténeti Kiállítóhely vezetőjétől, aki ehhez hozzátette: számára nagy öröm volt, hogy a Molnár Éva illusztrálta kötetben feltűnnek a kiállítóhely jelenlegi lakói is a szárnyasoktól a pulikutyáig.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A szerzők és kiadók azt ígérik, Bodon Misi történetét a következő kötetekben az első világháborúig kísérik tovább. A mesés kifestő megjelenését Keszthelyi Város Önkormányzata támogatta.

(Hanthy Kinga)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában