Építési szabályzat, könnyítésekkel

2023.10.26. 15:00

Keszthelyen nem függesztik fel az ingatlan-értékesítéseket

A helyi építési szabályzatról is tárgyalt ma a keszthelyi képviselő-testület. Az önkormányzat javaslatát még az állami főépítésznek jóvá kell hagynia.

Péter B. Árpád

Manninger Jenő: Arról nem mondhatunk le, hogy egyes esetekben a város ne adjon el területeket, különösen beruházók számára

Fotó: Péter B. Árpád

A korábbi előírásokat pontosították, emelte ki a napirenddel kapcsolatban Manninger Jenő, Keszthely polgármestere az ülést követő sajtótájékoztatóján. A belvárosban például főszabály lesz, hogy egy lakáshoz egy parkolóhelyet mindenképpen biztositani kell a közterületek zsúfoltságának elkerülése érdekében, ám annyi könnyítést beépítettek a rendeletbe, hogy csak 12 lakásos társasháznál nagyobb épületek esetében kell ötven százalékban garázsban elhelyezni az autókat.

A Fenyves allé közelében pedig „csak a lehető legtávolabb lehet majd bármilyen épületet emelni”, ismertette a városvezető.

Manninger Jenő arról is beszélt, a Kócsag utcai cukrászda környékén egyre nagyobb a forgalom, amely miatt közlekedési és parkolási problémák jelentkeztek. Itt a tulajdonosok azt kérték: hadd vásároljanak meg egy kisebb területet az önkormányzattól, másrészt pedig a közelben, városi tulajdonú telken parkolót alakítanának ki. A testület mindkettőhöz hozzájárult.

A többség nem fogadta el azt az ellenzéki javaslatot, hogy Keszthely függessze fel az ingatlanok értékesítését a következő testület megalakulásáig, vagyis majdnem egy évig. Ezzel kapcsolatban a polgármester leszögezte: hiba lenne ez például akkor is, ha az itt élők vásárolnának területet, mint például a Kócsag utca környékén élők.

– Semmilyen nagyobb ingatlan-értékesítési csomagot nem készítünk elő, a mai helyzet ezt nem is indokolná. Ám arról nem mondhatunk le, hogy egyes esetekben a város ne adjon el területeket, különösen beruházók számára. Ez Keszthely fejlődésével ellentétes hatást váltana ki – fogalmazott Manninger Jenő.

A polgármester hozzátette: az idei költségvetésben meghatározott ingatlan-értékesítési tervet még messze nem érték el, s ez várhatóan így marad az év hátralévő két hónapjában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában