Évfordulók

2023.10.25. 07:30

Ezen a napon történt

Pásztor András

Budapest, 1990. október 26. Az eltorlaszolt Erzsébet híd budai hídfője a budapesti taxisok demonstrációja alatt

Fotó: MTI/Záray Péter

33 évvel ezelőtt volt a taxis blokád Magyarországon.

Taxisok és más fuvarozók a főváros fontosabb pontjain, valamint a nagyobb városok ki- és bevezető útjain elzárták az utat, ezzel megbénították a forgalmat. A szervezés CB-rádión történt. A blokád ideje alatt csak a tűzoltók, a mentők, valamint az országból kivonuló szovjet csapatok közlekedhettek. Senki sem tudhatta, hogyan fog reagálni a rendszerváltozás utáni új államhatalom. A blokád 3 napig tartott. Az emberek a lezárt pontokon átsétáltak, azok között pedig egymást segítve, stoppolva közlekedtek.

34 évvel ezelőtt kormánydöntés született a Budapesti Értéktőzsde újranyitásáról

34 évvel ezelőtt kormánydöntés született a Budapesti Értéktőzsde újranyitásáról.

A magyar tőzsde 1864. január 18-án kezdte meg működését Pesten, a Pesti Lloyd Társulat Duna-parti székházában. 1948. május 25-én a kormány feloszlatta a Budapesti Áru- és Értéktőzsdét, annak a Szabadság téri épületben megtestesülő vagyonát pedig állami tulajdonba vette. 1989 októberében kormánydöntés született a tőzsde újranyitásáról. A hatálybalépéssel egyidejűleg tűzték ki június 21-ére a Budapesti Értéktőzsde alakuló közgyűlését, amely eredményeként még aznap, 1990. június 21-én újra megnyitotta kapuit a Tőzsde.

185 évvel ezelőtt megszületett Georges Bizet francia zeneszerző

185 évvel ezelőtt megszületett Georges Bizet francia zeneszerző.

Első szerzeményét 11 évesen alkotta, ekkor már a párizsi Conservatoire diákja volt. Első jelentős művét, a "C-dúr szimfóniát" 17 éves korában írta és ezzel elnyerte a Római-díjat, amelynek révén három évet tölthetett az olasz nagyvárosban. A "Don Procopio" című vígoperáját 1906-ban mutatták be kevés sikerrel, és következő műve, a "Gyöngyhalászok" című operája sem nyerte el a nézők tetszését. Ezt követően más szerzők műveinek átdolgozásából és zongoratanításból élt. 1871-ben besorozták a Nemzeti Hadseregbe a francia-porosz háború alatt, így kevés ideje maradt a komponálásra. 1871-ben írta zongorára a "Gyermekjátékok" című sorozatot, valamint a "Dzsamilé" című egyfelvonásos operáját. A párizsi Vaudeville-színház igazgatójának kérésére írt Alphonse Daudet Az arles-i lány című elbeszéléséhez kísérőzenét. Később a művet áthangszerelte nagyzenekarra, így hangversenydarabként hatalmas sikert aratott. Élete utolsó alkotása a "Carmen" című operája volt, amellyel azt remélte, hogy ez végre áttöri a francia közönség közönyét. A várt siker elmaradt, és a bemutató után néhány nappal a nagy beteg zeneszerző elhunyt. A "Carmen" későbbi előadásai viszont már hatalmas sikereket arattak, a mű pedig a közönség egyik nagy kedvence lett és a mai napig az egyik legismertebb és leggyakrabban játszott opera.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában