Római romok, szőlőhegyek és templomok

2023.09.21. 07:00

Zalalövő – miután megszabadult az átmenő forgalomtól – élhető, vendégfogadó kisvárossá vált

"A város életében gyökeres fordulatot a 86-os főútvonal Zalalövőt elkerülő szakaszának 2016-os átadása hozott. Előtte, Körmend felől kamionok ezrei robogtak át a városon, volt olyan nap, hogy ötezer áthaladó járművet számoltunk meg. Voltak, akik azt jósolták, halott város lesz Zalalövő, mert nem jön ide senki. Az élet erre alaposan rácáfolt, hiszen az átmenő forgalom csak megkeserítette az életünket, s legfeljebb szmogot hozott ide", mondja Gyarmati Antal polgármester.

Győrffy István

Rálátás a városra, a kép jobb alsó sarkában az ásatások feltárta római-kori romok

– Nyugodt, élhető város lett azóta Zalalövő, 2843-an lakunk itt, 6-tal többen, mint egy évvel ezelőtt. Többet foglalkozhatunk a vendégek fogadásával, a turizmussal, amelynek javultak a lehetőségei – összegzi Gyarmati Antal beszélgetésünk elején, amely az „Ön települése is rajta van a térképen!” turisztikai sorozatunkban készült.

A Borostyán-tó – körüljárhatóságát tervezik

Az elkerülő megépítése alaposan megváltoztatta a tájat, hiszen a város Zalaegerszeg felőli bejárata mentén elkészült, a Zala folyó völgyét átszelő hidat sokan megcsodálják, fényképezik. A város látnivalóit bemutató Baki Szilvia kertészmérnök, a településüzemeltetési osztály dolgozója is a körmendi úton lakik, s azt mondja, előttük szinte nem is lehetett itt átmenni, az volt a túlsó oldalon, aki oda született…

A város szülötte volt dr. Lékai László bíboros, a szobor mellett Gyarmati Antal polgármester

A város páratlan természeti látványossága a Borostyán-tó, a maga 20 hektáros vizével, a nevét a település határán egykor átvezető Borostyánkő útról kapta. Szilvia felhívja a figyelmemet a kutyás strandrészre, merthogy itt ilyen is van, sokan hozzák ide kutyusaikat fürdetni. Az átlagos vízmélység 3 méter, a tó hal­állománya változatos, van a vízben ponty, amur, süllő, csuka, harcsa, compó, keszegfélék, kárász, de törpeharcsa is, ezért sok horgászt vonz a víz. A tó hívogat, többen foglalkoznak vendégfogadással, Szilviáéknak is van vendégházuk, sőt, még gyógynövényboltjuk is.

A várost Baki Szilvia agrármérnök mutatta meg, volt időszak, amikor trópusi pillangókat nevelt

– A mi portánkon volt egykor a jégverem, ezt is újra­építettük, sőt volt egy trópusilepke-pavilonunk is, ahol gyönyörű pillangókat tartottam. Sok a vendégünk, mert gombászni is hívjuk őket, mindig elmegyünk velük a várost övező gyönyörű erdőkbe, ahol sokféle gomba terem – újságolja Szilvia, akivel fel is keressük a város szakrális erdei közösségi helyét, a Borosán-völgyet, amelyet érint a kéktúra útvonal, s a Szent Márton zarándokút is.

Szép bükkösben bújik meg a kitűnő vizű forrás, amely körül a második világháború után kegyhelyet építettek az erdőben a visszatért katonák.

A város Tájháza

A völgy mindig kedvelt búcsújáró hely volt, itt tartották a Sarlós Boldogasszony-búcsút minden év július másodikán, majd ősszel a Mária-búcsút. A területen több védett, ritka növény- és állatfaj található meg, most is virágzik még a ciklámen.

Zalalövőnek két látogatható történelmi emlékhelye is van, a fiatalabb a Tájház, ez a 19. század közepén épült parasztház volt. Az udvart L alakban szegélyezi a boronafalú, zsúptetővel fedett ház, amelynek pincéje is van. A ház teljes hosszában pitvar húzódik, innen nyílnak a különböző helyiségek. Kedves színfolt az ablakokban viruló muskátli, s a szőlőlugason érő kék szőlő…

A régebbi idők visszatekintésére a Salla Múzeum ad lehetőséget. De mi is az eredete Sallának? A város történelmében az olvasható, hogy az I. század elején jelentek meg a római légiók, és létesítettek itt tábort. A viruló helység Hadria­nus császártól 118-ban városi rangot kapott. Hivatalos neve Municipium Aelium Salla lett. A Borostyán út mellett fekvő település, Salla fontos szerepet töltött be a Római Birodalom idején. A II. század derekán, az északról betörő germán törzsek hadjárata miatt a helység elpusztult, azonban a 4. század elején újraéledt a környék.

Az emlékhely miséző része

A régi katonai tábor helyén erős kőépületet emeltek, magas rangú vendégek fogadására is alkalmas vendégházzá tették. Az V. század elején Pannóniá­ból kivonták a római légiókat, Salla ismét kihalt hellyé vált. Az egykor virágzó római városra már csak az 1973-ban kezdődött ásatások során feltárt Romkert és a múzeum lelet­anyaga emlékeztet. A későbbi évszázadok főbb történései: a honfoglalás idején a Zala folyó két partjára települt falu erősség volt a nyugatról jövő német támadásokkal szemben. Egy XIII. századi oklevél szerint királyi nyilasok – nyíllövők – laktak itt, feltehetően róluk kapta a helység a Lövő nevet.

A török időkben palánkvára volt, 1780-tól száz évre járási székhely lett. A dualizmus korában a település gyorsan fejlődött, lakossága a századfordulón elérte az ezret, amelyet tragikusan érintettek a világháborúk. Az elsőben közel száz, a másodikban több mint kettőszáz áldozatot követelt a világégés. A második világháború vége felé koncentrációs táborba vitték a helyi zsidóságot, összesen 122 embert.

A város a Zala-híd felől, közepén áll a Szent László Király-templom, amelyet 1924-27 között Metzner József tervei szerint építettek

A mai Zalalövő Zalapataka, Zalamindszent, Nagyfernekág, Irsapuszta, Pusztaszentpéter és Lövő 1925-ben történt egyesítésével jött létre. 2000. július 1-jével Göncz Árpád köztársasági elnök városi címet adományozott Zalalövőnek.

A Salla Múzeumban jelenleg az 1999-ben rendezett állandó kiállítás látható, amelyben megcsodálhatjuk a mívesen faragott római kőmaradványokat, melyek közül nem egy hatalmas méretű. A romkertben Salla fő periódusaiból a IV. századi úti állomás nagyobb részlete és egy II. századi fürdővel ellátott polgárház helyiségei láthatók.

A városhoz három szőlőhegy tartozik, amelyeken a boros védőszentek faragott faszobrai védik a termést. A Pacsa-hegyen Szent Orbán, a Pataka-hegyen Szent Donát, a Dedes-hegyen pedig Szent Vince szobra magasodik.

Szilvia a Pacsa-hegy kertjeit mutatja meg, köztük azt a három boronaépületet, amelyeket az ezernyolcszázas évek végén ácsoltak.

A város főtere a közlekedési csomóponttal

A hegyről lefele jövet felkeressük a város templomait, amelyeket még az akkori, önálló falvak emeltek. A legrégibb a zalamindszenti templom, Mindenszentek tiszteletére felszentelve. Ez a középkorban, 1250-ben épült, a török időben romossá vált, majd később átépítették. A zalapatakai Szent Anna-templomot a zalapatakai Nagy család és több nemes hozzájárulásával építették. Az építést Nagy György kúriai bíró kezdte meg 1747-ben, és özvegye, Luda Anna Zsófia fejezte be 1749-ben. A legfiatalabb templom a város közepén magasodó Szent László Király-templom, amelyet a régi templom lebontása után építettek 1924–27 között Metzner József tervei szerint. A plébániatemplom, amióta Páli Zoltán atya szolgál itt, nyitva áll a látogatók előtt.

Ezt a pincét is meg akarják menteni a gazdák

– Több olyan beruházást tervezünk, amelyek a turizmus fejlesztését segítik elő. A Borostyán-tónál homokos partszakaszt alakítunk ki a strandon, és vízi, parti játszóeszköz beszerzésében is gondolkozunk. Szeretnénk körbejárhatóvá tenni a tavat egy olyan tanösvénnyel, amellyel megismerhetővé válna a környék élővilága, s természetesen a szállás- és gasztronómiai kínálat bővítését is célba vettük. A vármegyei önkormányzat elkészítette az Őriszentpéter–Zalalövő között létesítendő kerékpárút tervét, ami mielőbb megvalósítható lesz. Ezzel lehetővé válik a Balaton elérése is, Vas vármegye ezen irányából. Mi magunk is tervezzük a városi, illetve a városkörnyéken belüli kerékpárút-fejlesztést, hogy jobban felfedezhetők, elérhetők legyenek a mi helyi érdekességeink, szép helyeink. Kiemelném a civil szervezeteink munkáját, ők sokat segítenek a kulturális és hagyományőrzési programok szervezésében a településrészeken a farsangi rendezvényektől a szüreti felvonulásokig. Állandósult, visszatérő programunk a Zalai Murcifesztivál: az idén már a 19. lesz, s október 7-én tartjuk, amelyre mindenkit szeretettel várunk – invitál Gyarmati Antal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában