Rekordszámú jelentkező az egészségtudományi karon

2023.09.04. 14:00

Tanévnyitó ünnepséget tartottak a PTE Zalaegerszegi Képzési Központjában

Minden eddiginél többen kerültek be a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karára, hangzott el a zalaegerszegi rendezvényen. Az elmúlt 19 esztendő legeredményesebb felvételi eljárását tudhatják maguk mögött, szeptemberben összesen 1336 hallgató kezdi meg tanulmányait magyar nyelven – tájékoztatott a megnyitón dr. Ács Pongrác, a kar dékánja.

Mozsár Eszter

Minden eddiginél több hallgatót fogadott az idei tanévben az pécsi egyetemi kar és a zalaegerszegi központ

Fotó: Pezzetta Umberto

A 2023/24-es tanévben a Pécsi Tudományegyetem 6310 hallgatója közül mintegy 22 százalék, azaz a felvettek egyötöde az egészségtudományi karon kezdi el a félévet. Az országos jelentőséget mutatja továbbá, hogy hazánkban az egészségtudomány területén a jelentkezési számokat tekintve a felvételizők 12 százaléka választotta az intézményt, Pécsen és Egerszegen kívül a szombathelyi és a kaposvári képzési központokat. A dékán hozzátette, Székelyudvarhelyen és a szerbiai Zomborban összesen 96 fő kezdi meg magyar nyelven a szemesztert.

A fogadalomtétel pillanata, mostantól az egyetem polgárai az elsőéves hallgatók is
Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszeg ugyancsak népszerű intézmény, itt 27 százalékkal több hallgatót köszönthettek, mint az elmúlt években. Dr. Császár Gabriella adjunktus a fogadalomtétel előtt arról tájékoztatta a gólyákat és az ünnepségen résztvevő városi és megyei intézményvezetőket, hogy 108 elsőéves gyógytornász szakirányos és 43 felsőfokú egészségügyi adminisztrátor hallgató kezdi meg a zalai vármegyeszékhelyen tanulmányait. A Zalaegerszegi Képzési Központban jelenleg 362 fő tanul, tette hozzá az igazgató, miközben megköszönte a szakmai képzésben résztvevő, a gyakorlati helyeket biztosító kórházak és intézmények együttműködését.

Az idén 175 esztendős Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház több évtizedes kiváló kapcsolatáról szólt Dr. med. habil Gasztonyi Beáta is. A főigazgató arról tájékoztatta az egyetemistákat, hogy a kórházi munkakörnyezetben nemcsak a gyakorlati rutint szerzik meg, hanem ráéreznek a hivatás valódi ízére, a sikerélményekre is.

- Jól választottak intézményt, s jól választottak hivatást. Kétség sem fér hozzá, hogy Önök piacképes szakmát szereznek majd, nagy szükség lesz az Önök munkájára – mondta Dr. Gasztonyi Beáta.

Dr. Ács Pongrác dékán is köszöntötte a jelenlévőket
Fotó: Pezzetta Umberto

Vigh László országgyűlési képviselő kitartást kívánt a fiataloknak, arra buzdítva őket, hogy minden nehézséget leküzdve, megerősödve lépjenek ki az életbe. Nemzetstratégiai érdek, hogy jól működjön az egészségügy, s hogy egészséges társadalmat neveljünk fel, tette hozzá a politikus.

Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Önkormányzat alelnöke csupán egy intelmet intézett a hallgatók felé: látogassák a közösségi programokat, a tanulás mellett szerezzenek minél több élményt, s nem utolsósorban ne csak tanár-diák, hanem mester-tanítvány viszonyt alakítsanak ki.

A város nevében Balaicz Zoltán ugyancsak a színes programokra, többek között a hétvégi Vadpörkölt Fesztiválra hívta fel a figyelmet, miközben az egyetemi évek jelentőségéről szólt. Márait idézve a polgármester kitért arra, hogy „a műveltséget nem a gólya hozza”, azaz a tudás harc, kemény munka és nagy titok. A tudás pedig közkincs, minden egyes hallgató a nemzet befektetése, ily módon elvárható, hogy később jól kamatoztassák az egyetemen megszerzett tapasztalatokat, mondta Balaicz Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában