Kiállítás a gébárti tóstrandon

2023.09.17. 11:36

Szőrős szépségek őszi seregszemléje (Frissítve!)

A kétnapos megméretést 10 fajtacsoportban 130 fajta kutyára hirdették meg.

Arany Gábor

Golden retrieverek bírálatra álltak fel

Fotó: A szerző

Százával érkeztek szombaton a szőrös szépségek a szeptemberi nyárban Zalaegerszegre a Gébárti-tó partjára. A Zala Megyei Kynológiai Egyesület a hétvégén tartotta a 14. nemzeti CAC kutyakiállítását és országos tenyészszemléjét. 
A rendező civil szervezet elnöke, Orbán Sándor arról számolt be, hogy az idén a kétnapos megméretést 10 fajtacsoportban 130 fajta kutyára hirdették meg, és a rendezőkhöz 751 jelentkezés érkezett. A kutyabírálatokat követően tartották meg  legjobbak bemutatóját, a Best in Show-t (BiS). A programban fiatal felvezetők, tenyészpárok, tenyészcsoportok is versenyeztek, valamint baby BiS, kölyök BiS, junior BiS és felnőtt BiS címeket  is kiosztottak. A kiállítással egyidejűleg tenyészszemlét is tartottak a terrierek, a tacskók és az orosz fekete terrier klubjához tartozó kutyáknak. Esetükben azt is vizsgálták, hogy a jelöltek a fajtájukra jellemző képességeknek is a birtokában vannak-e, tudják-e azt, amire kitenyésztették, például a vadászatra, az őrző-védő feladatra, és ezek legfontosabb elemeit teljesítik-e?
A kiállítás laikus látogatói zavarbaejtő bőséggel találták szembe magukat, küllemben, habitusban, méretben. Ez utóbbi jellemző felső határán mozogtak az orosz fekete terrierek.  Közülük kettő, a 16 hónapos Grisa és a 3 éves Shade Somogyjádról érkezett Bózsa Réka és Horváth Péter társaságában. Mint elmondták, tenyésztőként foglalkoznak a tekintélyt parancsoló ebekkel, a fajtát a nyolcvanas években tenyésztették ki őrző-védő feladatokra Oroszországban. Nálunk kevesen foglalkoznak ezzel a fajtával, mert sok törődést igényel a bundája. Mint gazdája fogalmazott, családcentrikus kutya, az óriás testben érző lélek lakozik, és ha éppen nem a feladatát látja el, akkor mondhatni, ölebként viselkedik. 
A méretskála másik végén foglalt helyet az a törpe pincser, a négy hónapos Bentley, akit a törökbálinti Szoó Zoltánné hozott el kiállításra. Mint kiemelte, ez a fajta nem igényli a kozmetikát, nagyon ragaszkodik a gazdájához, könnyen tanítható, ezért gyakran alkalmazzák kereső kutyának. Ottjártunkkor a négylábú apróság már lánya, Regina ölében pihente ki a minősítés fáradalmait, megérdemelten, hiszen a baby kategóriában első helyet (best minor puppy) szerzett, így bekerült a legjobbak bemutatójára is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában