Ragadd torkon a rákot!

2023.09.19. 11:34

Rákszűrési akcióhét kezdődött a kanizsai kórházban

Ragadd torkon a rákot! címmel ingyenes országos fül-orr-gégészeti és szájüregi rákszűrési akcióhét kezdődött a Kanizsai Dorottya Kórház fül-orr-gégészeti szakrendelőjében, a kampány péntekig tart.

Benedek Bálint

Dr. Fehér Attila egy hölgy pácienst vizsgál. Mindenre kiterjedő rákszűrést végeznek a kanizsai kórházban

Fotó: Szakony Attila

Az akcióhetet a fej-nyaki onkológiai országos szűrőkampány keretében hirdette meg Kanizsán a szervező Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság és a Mályvavirág Alapítvány. A részletekről a kanizsai fül-orr-gégészeti osztályt vezető dr. Fehér Attila főorvos beszélt. Elmondta: tavaly nagy sikerrel rendezte meg a szűrést a kórház, a kapacitásokat bőven meghaladja az igény. Idén pedig szintén az első két regisztrációs napon minden időpontot lefoglaltak, vagyis betelt a hét. Tízperces váltásban dr. Dúll Gábor főorvos segítségével nagy tömegeket vizsgálnak meg. Év közbeni munkájuknak része az onkológiai szűrés is az alapvizsgálatok mellett. Ám így van lehetőség arra, hogy célzottan, kiemelve azokat a pácienseket is megnézzék, akik veszélyeztetettebbek, s gyorsabban irányítsák őket a gyógyulás útjára.

- A kórház támogatása mellett a háziorvosok és a médiamegjelenések is sokat segítettek - mondta a főorvos. - Valószínűleg ennek lesz folytatása, és kapacitásbővítés is várható. Emellett országos rákszűrésekben szerepelünk szűrőbuszokkal és több zsáktelepülésre kivonultunk, reméljük, hogy ezek a lehetőségek szintén gyakoribbá válhatnak.

Dr. Fehér Attila a vizsgálat menetéről szólva kiemelte: már a rendelő ajtaján való belépéskor a páciens külleme is sokat elárul.

- A szájüregi, garat- és gégerákos betegeknél általában észrevesszük és jellemző, hogy dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, hiányos fogazattal és ebből adódóan rossz szájhigiéniával rendelkeznek - folytatta. - Ahogy megszólítjuk, a hang rekedt a gégedaganatok egy bizonyos részénél, ez árulkodó jel lehet. Sőt a nyak kontúrja megváltozhat, hiszen az előbb említett daganatok a nyakra adnak elsősorban áttételeket, s az ott megjelenő csomók felhívják a figyelmet, hogy valami nagyobb baj lehet. Teljes, mindenre kiterjedő füll-orr-gégészeti vizsgálatot végezünk egészen a hangszalagok, nyelőcsőbemenet síkjáig. 

Kiemelte: amennyiben szükségesnek ítélik, rendelkezésre áll a legmodernebb endoszkópos felszerelés, amellyel a legfinomabb részleteket is megtekinthetik. Ha ez nem elégséges, akkor CT és ultrahang, esetleg altatásos kiegészítő vizsgálat, majd szövettani mintavétel szintén szóba jöhet a későbbiekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában