MAORT-per

2023.09.09. 14:00

Megemlékezés Pokker Ernő halálának évfordulóján

Az 1948-ban lefolytatott MAORT-pernek nevezett koncepciós eljárás tulajdonképpeni egyetlen halálos áldozata volt Pokker Ernő, a bázakerettyei gazolin telepek egykori üzemigazgatója, aki ugyan önkezével vetett véget életének, de öngyilkosságát a kommunista államhatalom zaklatása miatt követte el.

Gyuricza Ferenc

Tóth János a bázakerettyei megemlékezésen

Fotó: Gyuricza Ferenc

Pokker Ernő 75 esztendeje, 1948. szeptember 9-én ugrott le a Bázakerettyéhez tartozó Nagy-hegyen található B132-es fúrási pont tornyából. Halálának évfordulója alkalmából pénteken a Bázakerettye Jövőjéért Közhasznú Alapítvány szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezést tiszteletére az olajos múltú településen. A rendezvényen Salamon Gábor elnök köszöntötte a megjelenteket – köztük a Pokker család képviseletében Szegedről érkezett Molnár Hedvig Katalint –, majd Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum nyugalmazott igazgatója tartott előadást a néhai bányamérnök életéről, illetve Bázakerettyén folytatott tevékenységéről. Ennek során megemlítette, hogy Pokker 1938-tól dolgozott Bázakerettyén, s miután nagyon komoly érdeklődést mutatott a kőolajjal együtt termelt földgáz feldolgozásának lehetősége iránt, elsősorban ezen a területen voltak feladatai, ő dolgozta ki többek közt a földgáz palackos forgalmazásának lehetőségét. A II. világháborút követően előbb a bázakerettyei gazolin telepek főfelügyelőjének nevezték ki, 1948 elejétől pedig ugyanott már üzemigazgatóként tevékenykedett. Karrierje azonban hamar derékba tört, amikor a kommunista államhatalom elindította a MAORT-pernek nevezett koncepciós eljárást, mások mellett őt is gyanúba fogták. 1948. szeptember 9-ére kihallgatásra idézték be Nagykanizsára, ahova nem ment el, helyette végzetes tettre szánta el magát.  

Tóth János előadását követően a megemlékezés résztvevői átvonultak ahhoz az emlékhelyhez, amit a Bázakerettye Jövőjéért Közhasznú Alapítvány egy éve emeltetett Pokker tragikus halála helyszínének közvetlen közelében, s ott koszorúzással folytatódott a program. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában