'A könyvtár több mint gondolnád'

2023.09.05. 13:44

Hatvan éves a zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvtár

A könyvtár több mint gondolnád. A szlogen többször is elhangzott a keddi rendezvényen, mellyel fennállása hatvanadik évfordulóját ünnepelte a zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvtár. Az alkalom lehetőséget adott arra, hogy a könyvtár visszatekintsen a fejlődés állomásaira, az elődök munkájára, az olvasói igények változásaira.

Arany Horváth Zsuzsa

Gyimesi Endre Toldy Ferenc díjat vehetett át dr. Papp Ágnes Klárától. Balra Szemes Béla, jobbra Balaicz Zoltán

Fotó: Seres Péter

A gratuláló beszédek sorát Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg. Szólt arról, hogy a 60 év alatt szinte gyökeresen megváltoztak az olvasás eszközei, a könyvek mellett a digitális világ nyert teret, erre pedig a városi könyvtár munkatársai jó érzékkel reagáltak, amikor a közösségi rendezvényekre, az internet adta plusz lehetőségek kihasználása felé fordultak. A polgármester elismerő oklevelet nyújtott át Csaplár-Nagy Franciska tagintézmény vezetőnek.

Vigh László országgyűlési képviselő a fiatalok értő olvasásának gondjairól szólva emelte ki a könyvtár jelentőségét, az ünnepléshez pedig egy tortával is hozzájárult.

Tóth Renáta, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a két bibliotéka 2013-ban létrejött fúziója mellett első személyes élményét, az itt töltött főiskolai nyári gyakorlatát is felidézte.

Dr. Gyimesi Endre 1981-től vezette a városi könyvtárat, a történetet összegző beszédében elődei közül kiemelte Nyakasné Túri Klára könyvtáralapítói szuggesztív egyéniségét, a VMK-ba  költözést, az állomány és az olvasók számának gyarapodását, a pezsgő irodalmi és kulturális életet, a környező falvak könyvtárainak támogatását.

Őt Nitsch Erzsébet követte, aki 10 évig vezette a közintézményt, így az utóbbi évtized eseményeibe avatta be a hallgatóságot. Erre az időszakra esett a jelentős olvasási paradigmaváltás, amit előnyükre fordítottak. A városi könyvtár mellett 25 éve működő JAVK Olvasóinkért Alapítvány elnökétől megtudtuk, a könyvtárat a polgárosodás fontos színterének tartja, az alapítvány pedig táborok, versenyek szervezésével segíti elsősorban a diákokat abban, hogy a könyvtár által tájékozott, művelt emberekké váljanak.

A könyvtár képekkel is bemutatta a 60 évet, és videobejátszásokban mutatta meg a hozzá kapcsolódó partnerszervezetek élményeit. 

Könyvtárigazgatók: Kiss Gábor, Nitsch Erzsébet, dr. Gyimesi Endre, Csaplár-Nagy Franciska a városi könyvtár ünnepi díszlete előtt 
Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepség kitüntetett pillanata volt, amikor a Magyar Irodalomtörténeti Társaság alelnöke, dr. Papp Ágnes Klára, a Károli Gáspár Egyetem tanára a társaság által 1981-ben alapított Toldy Ferenc-díjat átnyújtotta dr. Gyimesi Endrének. A díjazott gazdag kultúraszervező életútját Szemes Béla, az országos társaság zalai tagozatának képviselője tárta a hallgatóság elé, hangsúlyozva, Gyimesi Endre számos közfeladata mellett megőrizte a lokális irodalom és kulturális iránti elkötelezettségét. 

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság évente országosan három díjat ad át: egy tanári pályán, egy irodalom, muzeológus, közművelődési, valamint egy irodalomtudományi területen működő honfitársunk kiemelkedő munkásságát ismeri el az emlékplakettel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában