Felépítették a magyar mezőgazdaságot

2023.09.02. 18:13

Díszdiplomákat adtak át a keszthelyi Georgikonon 50, illetve 60 éve végzett szakembereknek

Ötven, illetve hatvan éve végzett egykori hallgatóknak adták át díszdiplomájukat a MATE keszthelyi Georgikon campusának tanévnyitóján a Csány-Szendrey-iskola tornacsarnokában.

Péter B. Árpád

A tanévnyitó elnöksége, (b-j) Király László, a Georgikon Alapítvány elnöke, dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese, dr. Rózsa László, prof. Csépe Valéria, Pácsonyi Imre és Vozár Péterné

Fotó: Péter Béla Árpád

Dr. Rózsa László, a Georgikon főigazgatója arról is beszélt, az agrár-felsőoktatás átalakításának és a MATE létrejöttének célja az volt, hogy „egy új struktúrában, megtöbbszörözött hallgatói, oktatói és kutatói kapacitással, innovatív infrastruktúrával” megújítsák és vonzóvá tegyék a mezőgazdasági képzést. A hosszú távú céljuk pedig az, hogy szakterületén a MATE a világ 30 legjobb intézménye közé kerüljön, tette hozzá.

„Öreggazdászok” az ünnepségen: 50, illetve 60 éve szerezték meg oklevelüket a Georgikonon
Fotó: Péter B- Árpád

A főigazgató emlékeztett, ennek jegyében soha nem látott fejlesztések indultak el Keszthelyen is, és arra törekszenek, hogy a következő évtizedekben az élettudományok minden területén tettre kész, gyakorlatias tudással rendelkező szakembereket képezzenek. Mint mondta: mottójuk szerint „a 226 éves intézményben a tradíciót a modern kor megoldásaival ötvözik”.

Dr. Rózsa László: Soha nem látott fejlesztések indultak el Keszthelyen is. A főigazgató mellett (b-j) Király László, a Georgikon Alapítvány elnöke és dr. Szabó Péter, a campus főigazgató-helyettese
Fotó: Péter B. Áprád

Dr. Rózsa László kiemelte, idén rekordszámú gólyát köszönt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Georgikonon például több mint négyszázan kezdik meg tanulmányaikat. S nem kötöttek kompromisszumot a létszám javára, „hiszen az alapképzésre felvett hallgatók átlagpontszáma 364 volt”.

Prof. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke – a talajtanosok örökérvényű jelmondatát citálva – kijelentette: „a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is”. Ez szerinte soha nem volt aktuálisabb, mint napjainkban.

Dr. Rózsa László: Soha nem látott fejlesztések indultak el Keszthelyen is. A főigazgató mellett (b-j) Király László, a Georgikon Alapítvány elnöke és dr. Szabó Péter, a campus főigazgató-helyettese
Fotó: Péter B. Áprád

Leszögezte, a Georgikon küldetése ma is az, mint alapításakor: a tudományra épülő ismeretek átadása és gyakorlati alkalmazása, a minőség jegyében. „Ma Keszthelyen él a hagyomány és támogatást kap a korszerűség, s egyre jobb eredményekben jelenik meg a tudás,

emellett adott a változtatás lehetősége is”, jelentette ki prof. Csépe Valéria.

Az 1963-ban végzett Balogh Istvánnak és Balogh Istvánnénak is dr. Rózsa László és dr. Szabó Péter adta át a gyémántdiplomát
Fotó: Péter B. Áprád

Az ünnepségen Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke azt ajánlotta az elsősöknek: használják ki a lehetőségeiket, azt a szellemi közeget, amelyet ez az egyetem nyújt, hiszen „önök most nemcsak tanárokat, oktatókat kapnak, hanem mestereket is, akiktől kérdezni lehet, s társul szegődni melléjük”.

Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere pedig a tanévnyitót követően lapunknak kiemelte, a városnak nem csupán a múltjában volt fontos az agrárium és a Georgikon, hanem a jelenében is az, s igaz ez a jövőre nézve is. Éppen ezért Keszthely minden tőle telhetőt megtesz a campusért.

A hatvan éve végzett prof. Czencz Kornéliának is dr. Rózsa László és dr. Szabó Péter adta át a gyémántdiplomát
Fotó: Péter B. Áprád

Az ünnepségen – amelyen a Nagyváthy Néptáncegyüttes lépett fel – átadták a gyémánt és arany okleveleket azoknak a gazdászoknak, akik 60, illetve 50 éve végeztek Magyarország első agrár-felsőoktatási intézményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában