Miénk itt a tér

2023.09.22. 10:00

Az új zalaegerszegi buszpályaudvar

A Zalai Hírlap 1963. szeptember 11-ei lapszáma hírt adott róla, hogy hamarosan megkezdődik az új autóbusz-állomás építése Zalaegerszegen. Készül a buszállomáshoz vezető út a Bozót utcában, melynek Marx térre torkolló szakaszán már az útszegélyen dolgoznak a városi tanács építési és közlekedési osztályának dolgozói.

Nagy Betti

Zalaegerszegi buszpályaudvar az 1970-es évek végén

Forrás: ZH-Archívum

1965. január 28-ától már az új buszpályaudvarról indultak a távolsági járatok. A Kovács Károly téri régi állomástól mintegy 200 méterrel beljebb épített korszerű, modern vonalú létesítmény kényelmesebb lett a közlekedési vállalat személyzetének és az utasoknak is. A kétoldalt üvegfalú váróterem közepén citromfa zöldje nyugtatta a szemet. A jegyváltást két elővételi pénztár gyorsította, az AKÖV dolgozóinak irodái megkönnyítették a kalauzok elszámoltatását, a személyzet zavartalan pihenési óráit. A korábbi két pályaudvarral szemben az újról a forgalmon kívüli kocsik nem vonultak be a 16-os AKÖV telephelyére, állandóan kint tartózkodtak. Az állomásfőnöknek – ez is egy új hivatal lett – így bármikor módjában állt rásegítő járatokkal mentesíteni a rendes járatokat.

A buszpályaudvar ünnepélyes avatására 1965. január 28-án került sor, erről a Zalai Hírlap másnapi lapszáma számolt be: „Az ünnepségen dr. Lakatos Imre, a megyei tanács vb elnökhelyettese és Lendér Jenő, a KPM autóközlekedési vezérigazgatója méltatta az új intézményt, és átadták az új létesítményt Antos Sándornak, a 16. számú AKÖV igazgatójának. Az új pályaudvarra naponta 260 autóbusz érkezik és indul, ennek megfelelően naponta mintegy 10 ezer utas fordul meg rajta.” 

Alig épült fel, s máris kicsi lett a zalaegerszegi buszpályaudvar, ezért indokolttá vált a felújítása, bővítése – adta hírül a Zalai Hírlap 1979. december 29-én. „ A zalaegerszegi KÉV utakat, parkolókat, járatbeállókat épített. A korábbi 16 helyett most egyszerre 24 járatra szállhatnak fel az utasok. A pályaudvari körjáratot külön útra terelték, így csökkent a koccanásveszély. A parkolókat átmenő rendszerűre képezték ki, s ezzel egy sor tolatástól mentesítették a gépkocsivezetőket. Az átépítéssel mintegy hatvan autóbusz parkolhat egyidejűleg a pályaudvaron. A közeljövőben felújítják a pályaudvar térvilágítását és a hangosító berendezéseket is. Az építés 5,2, a felújítás mintegy kétmillió forintba kerül.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában