Magyarország és az egész Kárpát-medence büszke lehet

2023.08.10. 16:45

Míves szobrok készülnek Gyenesdiáson, most is láncfűrésszel

Megkezdődött a III. Stihl fafaragó alkotótábor a gyenesdiási Kárpáti Korzón. A 13 résztvevő szombatig láncfűrésszel készít díszes szobrokat, amelyek később a nagyközség utcáit, tereit ékesítik majd.

Péter B. Árpád

Magyarország és az egész Kárpát-medence büszke azokra a csodákra, amelyeket önök egy farönkből tudnak varázsolni, mondta Gál Lajos polgármester a megnyitón, mellette balról Szabó Zsolt Szilveszter

Fotó: Péter B. Árpád

A csütörtök délelőtti megnyitón Gál Lajos, a nagyközség polgármestere emlékeztetett: e különleges program elődje 28 évvel ezelőtt kezdődött Gengeliczky László fafaragó mester irányításával, s a résztvevők – még hagyományos technikával dolgozva – negyed század alatt számos köztéri vagy épp intézményekben látható alkotással gyarapították a települést.

Ezt a faműves tábort három éve – Bálint József kezdeményezésére – felváltotta a láncfűrészes faragás, amelynek idei fő témája a betlehem, emellett készülnek olyan alkotások is, amelyek Gyenesdiás 690 éves múltjára emlékeztetnek, hiszen a települést 1333-ban említették először egy oklevélben.

A szobrok azt is megidézik majd, hogy a székelyföldi Csíkszenttamással, illetve az ausztriai Gaallal 15, illetve 20 éve kötöttek partnerkapcsolatot, tette hozzá Gál Lajos, hozzáfűzve: tavaly a Balaton volt a tematika, s idén is autentikus a választás, amely illeszkedik a keresztény kultúrkörhöz.

Az alkotótábor résztvevői egy frissen készült padnál, az álló sorban balról a második Gál Lajos, elöl Varga Krisztián
Fotó: Péter B. Árpád

– Gyenesdiás, de talán lehet mondani: Magyarország és az egész Kárpát-medence büszke azokra a csodákra, amelyeket önök egy farönkből tudnak varázsolni – fordult az alkotók felé a megnyitón Gál Lajos, arról is szót ejtve: ezt a rendezvény szeretnék kiforrottabbá tenni a következő időszakban, emlékezve mindazokra, akik az elmúlt évtizedek táboraiban megfordultak Gyenesdiáson.

Ezt követően Szabó Zsolt Szilveszter, a művelődési ház igazgatója a Korzó Estek programjait, koncertjeit ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, amely zenei és kulináris csodákat tartogat az érdeklődők számára.

Varga Krisztián az elmúlt esztendőkben is részese volt a láncfűrészes művésztábornak. Lapunknak azt mondta: számára az alkotás a legfontosabb.

– Mi így fejezzük ki magunkat, ezáltal tudjuk megmutatni az embereknek: mit tudunk kihozni egy „semmitmondó” fadarabból – fogalmazott a mester. – Sokan vannak, akik még hagyományos módon, kézzel faragnak, mi viszont, akik láncfűrésszel dolgozunk, újat hozunk és mutatunk. Nekem fél-egy évembe telt, mire az alkotásaimat meg mertem mutatni másoknak, és azóta is arra törekszem, hogy egyre szebb, tökéletesebb munkák kerüljenek ki a kezeim közül.

Varga Krisztián már napokkal ezelőtt megérkezett Gyenesdiásra, azóta míves padokat készített, most pedig arra készül, hogy egy nagyobb baglyot, illetve kuruc vitézt és falubírót mintáz meg – természetesen láncfűrésszel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában