"Legyetek Krisztus hiteles tanúi"

2023.08.31. 11:01

Ministránsvezetőket avattak Zalaegerszegen

Augusztus 26-án, szombaton a Mindszenty-iskolában keresztek és oklevelek átadásával zárult a Szombathelyi Egyházmegye ministránsvezetői képzése, tudósít a martinus.hu.

Varga Lívia

Az egyéves képzést 21-en végezték el Fotó: martinus.hu

Az egyéves képzést 21-en végezték el, mondta el a martinus.hu-nak Kürnyek Róbert pasztorális helynök, aki elárulta: a liturgikus tudnivalók mellett például közösségek építésével kapcsolatban szerezhettek ismereteket a résztvevők.
 

A Mindszenty-iskolában megtartott zárószentmisén Székely János megyéspüspöktől keresztet kaptak a vezetők, amit szolgálatuk jelképeként a szertartásokon viselni fognak. A megyéspüspök előtt ígéretet tettek arra, hogy hűségesen és fegyelemmel végzik szolgálatukat, példát mutatnak másoknak.

- Ministrálni annyi, mint közel lenni az élet forrásához, ahová nyitott lélekkel lépünk - mondta szentbeszédében Székely János, majd hozzátette: Jézus az ige asztalától és az oltártól táplál minket. Az ige is táplálék, mert Isten belerejtette magát a próféták, evangélisták szavaiba.  Isten szava nem betű, hanem lélek és élet, ahogy a Biblia fogalmaz.
Székely János azt a személyes élményét is megosztotta, amikor tinédzserként elolvasta egy nyáron az ószövetséget.
 

A zárószentmisén Székely Jánostól keresztet kaptak a vezetők, a megyés püspök mellett jobbra Kürnyek Róbert Fotó: martinus.hu

- Sok mindent nem értettem, de megtapasztaltam az élő Isten erejét - fogalmazott a megyéspüspök, aki arra kérte a fiatalokat, hogy a Szentírás olvasásakor arra figyeljenek, amit megértenek belőle, amit az számukra mond az Ige. - Ha a szentmisén kinyílik az evangéliumos könyv, tudd, hogy Neked szól, Megváltód akar szólni hozzád - fogalmazott. - A szentmise második részében, az áldozat liturgiájában sok teendője van a ministránsoknak, de a legfontosabb, hogy a szíved ott van-e, hittel, szeretettel vagy-e ott - mondta Székely János.
 

Kiemelte: vezetőnek lenni nem parancsolgatást jelent, hanem hogy pásztora, jóbarátja, testvére az illető a rábízottaknak.

- A példádnak kell ragyogni - fogalmazott a megyéspüspök, hozzátéve: a jó vezető először magán kezdi a változást és életét Krisztuséhoz alakítja, hogy így példa legyen mások számára is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában