Korszerű otthonokba költözhettek

2023.08.25. 17:30

Lezárult a búcsúszentlászlói rendház kiváltás projekt

Pénteken meghatott perceket is hozott a búcsúszentlászlói egykori rendházban eddig működő szociális intézményben rendezett záróprogram, mely 5 éves folyamat végét jelezte. Az intézmény lakói verssel, gitárral kísért énekkel, érzéseik megfogalmazásával búcsúztak a háztól, mely sokaknak hosszú évekig biztosította az otthont. Együtt énekelték Máté Péter dalát: "Nehéz most messze menni, de könnyebb elviselni, ha rád majd így emlékezem."

Arany Horváth Zsuzsa

Zimborás Béla (balról) foglalta össze a támogatott lakhatási program részleteit

Fotó: Pezzetta Umberto

Új otthonokba költözhetett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményének 72 ellátottja. A fogyatékossággal élő és pszichiátriai betegek Esztergályhorvátiban, Felsőrajkon, Zalalövőn, Zalaszentivánon, Vaspörben és Nagykanizsán kaptak úgynevezett támogatott lakhatási ellátást. A „Rendház kiváltás Búcsúszentlászlón” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió 1,033 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásával valósult meg. A projekt megvalósítása során a Zala Vármegyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény székhely intézményéből 12 fő fogyatékossággal élő és 60 fő pszichiátriai beteg került új otthonba Esztergályhorváti, Felsőrajk, Zalalövő, Zalaszentiván, Vaspör, valamint Nagykanizsa jóvoltából. A kiváltás során Esztergályhorvátiban kettő 10 férőhelyes lakóépületet, Felsőrajkon, Zalalövőn, Zalaszentivánon és Vaspörben egy-egy 12 férőhelyes lakóépületet építettek, Nagykanizsán 4 férőhelyes lakást újítottak fel a lakók számára. Búcsúszentlászlón a rendház épületében szolgáltató központ működik tovább, ahol étkeztetés, házi segítségnyújtás és közösségi ellátások vehetőek igénybe. A szociális szolgáltató központban lehet kertészkedni, varrni, kerámiát készíteni, rajzolni, festeni. Naponta tömegközlekedéssel, illetve a kilencszemélyes kisbusszal érkeznek a lakók. A házakba bútorokat, háztartási gépeket, a szolgáltató központba informatikai eszközöket, ipari gépeket szereztek be a projekt költségvetéséből.

Lőrincz Brigitta, a búcsúszentlászlói szolgáltató központ vezetője
Fotó: Pezzetta Umberto

A projekt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége munkája révén valósult meg, a zárórendezvényen Zimborás Béla igazgató idézte fel a hosszú folyamat nehézségeit, megköszönve a türelmet a lakóknak, az együttműködő munkát a dolgozóknak.  Dormán Miklós, Zalaszentiván polgármestere arról számolt be, hogy a községükben már három lakóházban élnek a falu által szívesen látott lakók, a település közössége további együttműködésre is nyitott. A projekt részleteit Spilák Beáta projektmenedzser mutatta be, a szolgáltató központot pedig a vezetői teendőket ellátó Lőrincz Brigitta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában