A járda és az út kapcsolatát akadálymentesre építették át

2023.08.10. 14:00

Gyalogos-átkelőhely a Mérleg térnél

Újabb parkolóhelyek létesülnek a piac szomszédságában.

Arany Gábor

Akadálymentes az út és a járda kapcsolata

Fotó: Pezzetta Umberto

A gyalogosok biztonsága érdekében átkelőhelyet létesítettek a Budai Nagy Antal utcában a Mérleg térnél. A beruházásról csütörtökön délelőtt a helyszínen tartottak tájékoztatót.
A város nagyon forgalmas útvonalai közé tartozik a Budai Nagy Antal utca, amit a piac, a vásárcsarnok közelsége miatt sok gyalogos keresztez, ezért már régebben megfogalmazódott az igény az átkelés biztonságossá tételére.


Erről  Böjte Sándor Zsolt, a településrész önkormányzati képviselője beszélt. A közlekedési hatóság előírásainak megfelelően építették ki a gyalogosátkelőt, aminek kialakítása nettó 9 millió forintba került. Ennek során a csomópontban módosulnak a közlekedési táblák és az útburkolati jelek, valamint 30 km/órás sebességkorlátozás lesz érvényben, és az átkelőre figyelmeztető veszélyt jelző táblát helyeznek ki. A kellő fényerejű megvilágítás érdekében mindkét oldalon kandelábert állítottak, a járda és az út kapcsolatát pedig akadálymentesre építették át. A munkálatok júliusban két hét alatt lezajlottak, a műszaki átadást augusztus végén tartják meg. 
Böjte Sándor Zsolt szólt arról is, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet létesítettek a Kis utcában is a Dózsa iskola előtt. Ennek átadása is hamarosan várható, de addig még korlátokat is telepítenek a járda szélére. Az 5,5 millió forintos beruházást a forgalom nagysága, és az utcában található több intézmény tette indokolttá.
Mindkét beruházást a Kovács Károly városépítő programból finanszírozták.
Végezetül az önkormányzati képviselő arról is beszámolt, hogy a város által megvásárol, a piactól északra lévő területen álló Várkör utca 21-23. számú ingatlan elbontását augusztus 24-én kezdik el. Ezen a helyen újabb parkolóhelyek létesülnek 36 személyautó befogadására, mégpedig az időjárástól függően akár már ez évben. Elhangzott, a közeli jövőben elkezdődhet majd a város ikonikus épülete, a Mérlegház  visszaállítása.

A Dózsa-iskola előtt is zebra segíti a gyalogosok átkelését
Fotó: Arany Gábor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában