Zalaegerszegről buszt indítanak az eseményre

2023.08.24. 10:00

Egyházmegyei zarándoklat Körmenden Batthyány-Strattmann László emlékére

Egyházmegyei zarándoklatra várják a híveket szeptember 23-án, szombaton Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából Körmenden.

Varga Lívia

Batthyány-Strattmann László munka közben

Forrás: ZH-Archívum

A zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia autóbuszt indít a zarándoklatra, amelyre már lehet jelentkezni a plébánia hivatalban, tudatták közösségi oldalukon.

A martinus.hu-n közzétett program szerint szeptember 23-án 9.45-kor lelki ráhangolódással indul a zarándoklat, ekkor gyónásra is lehetőséget biztosítanak. A dr. Székely János megyéspüspök által celebrált szentmise 10.30-kor kezdődik, a fakultatív programok 13.30-kor indulnak, 15 órakor litánia veszi kezdetét, majd várhatóan 15.30 körül hazaindulnak a zarándokok.

Jelentkezni szeptember 10-ig a plébániákon lehet, tájékoztat a Szombathelyi Egyházmegye.

Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosa
Forrás: Wikipédia

A szegények orvosaként ismert Batthyány-Strattmann Lászlót (1870-1931), Vas vármegye örökös főispánját sokan már életében szentként tisztelték. Családjával 1915-ben költözött a körmendi kastélyba, amelynek egy szárnyában szemészeti rendelőt rendezett be. A mélyen vallásos orvos szegény betegeit ingyen gyógyította, gyógyszert is ingyen adott nekik.

A boldoggá avatási eljárás 1944-ben kezdődött meg a bécsi érsekség és a szombathelyi püspökség közös akaratából, de nemsokára félbeszakadt, írja az internetes lexikon. Az eljárást László István kismartoni püspök indította meg újra 1982-ben. Szent II. János Pál pápa 2003. március 23-án avatta őt boldoggá. 

Életéről bővebben itt olvashatnak: https://www.martinus.hu/hirek/6025/mar-eleteben-szentkent-tiszteltek-boldog-batthyany-strattmann-laszlo-herceg-a-szegenyek-orvosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában