Évről évre igazi remekműveket hagynak maguk után a településen

2023.08.26. 09:30

Harmadik alkalommal rendezték meg a STIHL Fafaragó Alkotótábort Gyenesdiáson

Idén már harmadik alkalommal tartottak a gyenesdiási Kárpáti Korzón fafaragó rendezvényt augusztus 10. és 12. között. 2021-ben nemzetközi láncfűrészes fafaragóversenyt szerveztek, s annak folytatásaként immár második éve, hogy alkotótábort tartanak, tájékoztatta portálunkat a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár.

Zaol.hu

Takács Béla a munkaasztalánál. Virágokat is készített fából

Forrás: József Attila Művelődési Ház és Könyvtár

Mint írták, az alkotótáborral a fafaragó kultúra hagyományőrzését kívánták folytatni a településen. A program előzménye, hogy a település iskolaudvarán 25 éven keresztül működtek faműves alkotótáborok Gengeliczky László tatabányai faműves szervezésében, ez a fafaragók körében kedvelt tábor volt, és nem utolsó sorban sok szép alkotással gyarapították Gyenesdiás intézményeit és köztereit. E táborból van egy nagyon lelkes fafaragó, Fábry Zoltán, aki ebben a három évben is a szervezőkkel volt, és nagy segítője a rendezvénynek. Idén az ő ajánlásával a Magyar Faesztergályosok Egyesülete is három fővel képviselte magát az alkotótáborban, pluszlátnivalót, örömet szerezve az odalátogatóknak.

Az idei munka már hétfőn a rönkök elhelyezésével, állításával elkezdődött, majd a terület körbekerítése, kordonozása is megtörtént. A tábor hivatalos megnyitója augusztus 10-én, csütörtök reggel volt, majd egészen szombat délutánig tartott a munka.

A program résztvevői Gál Lajos polgármesterrel (a hátsó sorban balról a 2.) Forrás: József Attila Művelődési Ház és Könyvtár

Az alkotótáborban több értékes, nagy méretű alkotás született  motorfűrésszel a nagyközönség szeme láttára. Elkészültek a hiányzó betlehemi szobrok, így az idei adventet már ezen alkotások díszítik. Elkészült Gyenesdiás első írásos említésének 690. évfordulójára Falud településrész ősi templomának emlékműve, amelynek avatására szeptember 9-én Gyenesdiás szüreti vigasságán kerül majd sor. Ezeken felül készültek különböző figurákkal, motívumokkal ellátott padok és egy kis vonat is. A táborzáró szombaton délután volt, amikor az érdeklődők már a kész szobrokat csodálhatták meg a helyszínen.

A fafaragók igazi remekműveket hagynak maguk után évről évre Gyenesdiásnak, jegyzi meg a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár közleménye.

Munkában. Forrás: József Attila Művelődési Ház és Könyvtár

A szervezők köszönik az alább felsorolt fafaragóknak a kitartó, magas színvonalú alkotómunkát és alkotásaikat: Fábry Zoltán, Major Lajos, Varga Krisztián, Simon Attila, Boa Endre, Móritz József, Romana Krestynova, Gecsei Kitti, Tanács István, Takács Béla, Mőcsényi Miklós, Gecsei Gergő.

S ezúton is köszönik az alább felsorolt támogatóknak a nagylelkű támogatásokat: Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata, Andreas STIHL Kereskedelmi Kft., Bakonyerdő Zrt., M.L.S. Magyarország Kft., Mile Keszthely Kft.

"Reméljük, jövőre újra találkozunk!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában