Miénk itt a tér

2023.07.26. 14:30

Volt egy kirakat, ahol órákig nézelődtünk - a zalaegerszegi Képcsarnok (fotógaléria)

Ünnepélyes keretek között adták át 1969. december 12-én a Képcsarnok Vállalat üzletét Zalaegerszegen. A városi tanács új székházának Kossuth utcai frontján helyet kapott kiállítótermet Kustos Lajos tanácselnök avatta fel, Török Béla, a Képcsarnok Vállalat igazgatóhelyettese pedig tájékoztatót adott a sajtó képviselőinek a vállalat tevékenységéről, eredményeiről és céljairól.

Nagy Betti

Czene Béla festőművész kiállítása 1993 novemberében

Fotó: ZH Archív

A Zalai Hírlap 1969. december 14-ei híradásából megtudhattuk, hogy az új üzlet megnyitásával Zala megye sajátosan előkelő helyzetbe került. Az ország egyetlen megyéje, ahol a Képcsarnok Vállalatnak két üzlete is van: Nagykanizsán és – most már – Zalaegerszegen is. Az új bemutatóterem belső berendezése Dús Lászlóné lakberendező iparművész tervei alapján készült, figyelembe véve, hogy nemcsak kereskedelmi tevékenységet folytat az üzlet, hanem kiállítások megrendezésére is alkalmas a tér. Szelestey László, az üzlet vezetője elmondta, hogy háromszázezer forint értékű árukészlettel nyitottak, s az üzlet kizárólag zsűrizett alkotásokat hoz forgalomba. Festményeken, grafikákon, kisplasztikákon túl iparművészeti alkotások: kerámiák, üvegtárgyak, ötvösmunkák, lakástextilek, kisbútorok is kaphatók. A megnyitás után hamarosan népszerű lett a Képcsarnok bemutatóterme, a kiállításokon túl a vállalat támogatásával márciusra egy műgyűjtő klub megalakulását tervezték a Megyei Művelődési Központban.

1976. szeptember 24-én, a képzőművészeti világhét megyei rendezvényei keretében – ekkor nyílt meg a Göcseji Múzeumban a Kisfaludi emlékmúzeum, valamint átadták a szobrászművész A vándor Petőfi című szobrát a zalaegerszegi Petőfi Sándor Általános Iskolában - a Képcsarnok bemutatóterme felvette Kisfaludi Strobl Zsigmond nevét. Ezen alkalomból plakett- és kisplasztikai kiállítás nyílt meg, egyúttal a művész több alkotásának művészi másolata is a közönség elé került

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában