Tücskök, bogarak, madarak és gombák

2023.07.05. 15:30

Süni természetvédelmi tábor Botfán

Több mint ötven résztvevővel zajlik ezen a héten a botfai Mindszenty Ifjúsági Házban a szombathelyi Kerekerdő Alapítvány Süni nevű bentlakásos kézműves és természetvédelmi tábora.

Mozsár Eszter

Gyöngyösi Péter apró sáskát mutat a gyerekeknek

Fotó: Pezzetta Umberto

A szervezet 31 évvel ezelőtt hívta életre programját, s második alkalommal választotta az Erdődy-Hüvös kastélyt helyszínül. A hetet Sün-bállal zárják, ahol báli etikettet tanulnak és megválasztják a bálirályt- és királynőt.

Az ifjúsági ház melletti park és a környező erdős, mezős terület kiválóan alkalmas a tücskök, bogarak, gombák, madarak, hüllők és kétéltűek tanulmányozására. Gyöngyösi Péter erdőmérnök, a Kerekerdő Alapítvány elnöke lelkesen magyarázta csapatának az ízeltlábúakkal kapcsolatos tudnivalókat, miközben a fiatalok bátran gyűjtötték megfigyelésre a kisebb-nagyobb rovarokat, bogarakat a dunsztos üvegbe. Ottjártunkkor éppen egy fiatal ájtatos manót, azaz imádkozó sáskát fogott a szakember, miközben a horrorfilmeket megihlető, sajátságos szokásukról (párzás után a nőstény azonnal megöli a hímet) is többet megtudhattak a táborlakók. A rövid tanulmányozás után természetesen a sáska visszakerült zöld lakóhelyére.

Dr. Illyés Zoltán és a fülemüle
Fotó: Pezzetta Umberto

- Erdőmérnökökből, pedagógusokból és természetvédelmi szakemberekből álló baráti csoportunk egyik fő feladata a környezeti nevelés – felelte érdeklődésünkre Gyöngyösi Péter, az alapítvány elnöke. - Szombathelyen a Vasi Múzeumfaluban a legfiatalabbaknak négy napközist, a felsőbb éveseknek itt Botfán a Süni tábort, míg a legedzettebbeknek augusztusban Szőcén egy nomád tábort szervezünk. Zalaegerszegen délelőttönként természetismereti foglalkozásokat tartunk terepen több csoportra bontva. A gyerekek forgószínpadszerűen kerülnek egy-egy csoportvezetőhöz, délután pedig a játéké és a kézműves elfoglaltságoké a főszerep. Nemcsak az ismeretterjesztés a fő cél. Azt a képességet szeretnénk a fiatalokban erősíteni, hogy fedezzék fel az apró állatkákat a fűszálon, ismerjék fel a növényeket, a gombákat, egyszóval járjanak nyitott szemmel. A tábor valóban népszerű, nemcsak Vasból és Zalából, hanem az egész Dunántúlról érkeztek fiatalok - mondta a szakember.

A kis sarlósfecske fióka egész nap csak enne
Fotó: Pezzetta Umberto

A közeli bükkös a botanikai foglalkozás helyszíne, a békákat, kétéltűeket a Válicka patak partján keresik. A madarászok csoportja dr. Illyés Zoltán biológussal a nyitott foglalkoztató házban éppen egy kis fülemülét vizsgáltak közelebbről, miközben a gyűrűzés szabályairól hallhattak. Ezt követően megetették a mentett, egyelőre kalitkában tartott, s állandóan éhes sarlósfecske fiókát. Az asztalon a gyerekek által szedett és osztályozott, válogatott gombák sorakoztak. S hogy valóban nemcsak természetvédelmi foglalkozások zajlanak a héten, arról a száradó batikolt színes pólók tanúskodtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában