Az egyetlen esély a fejlődésre

2023.07.02. 17:19

Megvalósult fejlesztések Sandon

Az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések közös avatóünnepségét tartották szombaton a mintegy 360 lakosú Sandon. 2019 óta közel 274 millió forint értékű pályázati forrást kapott a község önkormányzata rendezvényekre, programokra, beruházásokra.

Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter (balról) és Hábli Nándor avatták fel az elkészült fejlesztéseket Fotó: Gyuricza Ferenc

A fejlesztések sorába tartozik többek közt az agrárminisztérium által támogatott zártkerti program, az egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítése, egy kompakt traktor beszerzése, a természeti károk vis maior támogatással megvalósult helyreállítása, a közterületi játszótérfejlesztés, a Kossuth utca felújítása, valamint annak a pihenőparknak a kialakítása is, amelynek átadójával mindezeket közösen felelevenítették. Hábli Nándor polgármester úgy fogalmazott: az olyan kistelepülések számára, mint amilyen Sand is, a pályázatok jelentik az egyetlen esélyt a fejlődésre, hiszen önerőből ilyen volumenű fejlesztéseket nem tudnának megvalósítani. 

A Szikrák táncegyüttes párosa is közreműködött az avatóünnepségen Fotó: Gyuricza Ferenc 

- A hasonló nagyságú falvakban a népesség csökkenése miatt nagyon sok intézmény megszűnt – tette hozzá a polgármester. – Ilyen körülmények mellett nagy kihívás az elöregedett településeken a fiatalok megtartása. Ez csak úgy lehetséges, ha meg tudjuk mutatni a saját értékeinket a várásokkal szemben, illetve mérsékelni tudjuk az infrastrukturális különbségeket.  

Cseresnyés Péter (jobbról) és Hábli Nándor a pihenőparkban Fotó: Gyuricza Ferenc  

Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a pályázati támogatásokkal elnyert összeg a település több éves költségvetését meghaladó mértéket képvisel. Ebből az pénzből jelentős mértéket képvisel a Magyar Falu Program révén elnyert támogatás, amit a magyar vidék fejlesztésére fordított a kormány. A képviselő azt is elmondta: az említett fejlesztések javítják az itt élők komfortérzetét, az avatóünnepségek pedig hozzájárulnak a lakóhely iránti kötődés erősítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában