Évről évre fokozódik a forróság

2023.07.11. 19:00

Klímaberendezéssel is okosan a hőség ellen

Egész Európát elárasztotta a hőség, a határainkon túl is extrém meleg időjárás uralkodik. Az időjárás-jelentések szerint még szerdán kitart a hőség, tehát oda kell figyelni magunkra, hiszen a szervezetünk ilyenkor több folyadékot kíván.

Benedek Bálint

Nagykanizsán a Viky Kft. üzletágvezetője, Vadas Zsolt klímaberendezések hasznosságáról szólt

Fotó: Szakony Attila

Nyilván ilyen körülményeknél a lakást is tűzforrónak érezzük és a pihenést is befolyásolja a kánikula, hiszen estére sem enyhül jelentősen a levegő hőmérséklete. Az otthonunkból kilépve az aszfaltra valósággal olyan érzés, mintha a sütőben lépkednénk, a szupermarketbe lépve pedig a hűtőszekrény fogadja a járókelőket.

A klíma helyes használatáról, az árnyékolásról, és a globális felmelegedés időjárásra gyakorolt hatásairól is beszélgettünk a Viky Kft. üzletágvezetőjével, Vadas Zsolttal, aki klímaberendezések értékesítésével foglalkozik. Tapasztalatai szerint évről évre fokozódik a forróság, a nyarakra a tikkasztó, már-már fullasztó meleg a jellemző. Úgy érzi, a helyzet nem változik, sőt, ha lehet rosszabbodhat, a globális felmelegedés ugyanis létező ügy, amit végre komolyan kellene venni. Az energiaárainak emelkedése miatt néhányan télen is klímaberendezéssel fűtöttek, a korszerű klímák pedig javítják a lakás komfortfokozatát.

– Az elmúlt évhez képest a klímaberendezések ára stagnál, maradt a tavalyi szinten, vagyis 200 ezertől nagyjából 600 ezer forintig lehet találni különféle gyártók berendezéseit – folytatta a szakember. – Nemcsak az alacsony hőmérséklet befolyásolja a hőérzetet, de a páratartalom is jelentős tényező. Ha magas a páratartalom, a levegőt fullasztónak, nehéznek érezzük, ezért rendkívül fontos, hogy a készülékek párátlanítsanak is.

Vadas Zsolt azt is leszögezte: nem ideális, ha nagy a különbség a külső és a belső hőmérséklet között. A 25-26 Celsius fok alá hűtött szobákat nem javasolják, ez megterheli a szervezetet, a magas áramköltségről nem is beszélve. A klímák már speciális szűrőkkel vannak ellátva, melyek fertőtlenítik az áramoltatott levegőt. Ettől függetlenül a karbantartásuk kötelező, sőt, a garancia feltétele, hogy a szakember évente egyszer vagy kétszer átmossa az adott berendezést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában