A relikviák mellett talán a szellemiség is újra fókuszba kerül

2023.07.02. 14:00

A pálosokról és zalai nyomaikról a Lokálpatrióta Klubban

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend létrejöttéről, lelkiségéről és Zalában fellelhető emlékeiről esett szó azon az előadáson, melynek a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár adott otthont. A témáról a megjelentek Badacsonyi Lajos agrármérnököt hallhatták.

Szakál Eszter

Fotó: Fehér Márk

A rend Remete Szent Pálról kapta nevét, s a 13. században Özséb kanonok alapította. Elöljárói a kezdeti időszak után a középkori Magyarország különböző pontjain létesítettek kolostorokat. A történelmi Zala vármegyében több helyen is jelen voltak. Soraikban számos jeles személyiséget tartottak nyilván, köztük Ányos Pált, Virág Benedeket és Verseghy Ferencet. Badacsonyi Lajos 2010-ben családi indíttatásra és egy földhivatali bejegyzés kapcsán kezdett utánajárni annak, hol állhatott egykor Zalacsány-Örvényeshegyen a pálos kolostor. A múzeumban és a könyvtárban tett látogatásai során fokozatosan jutott a szükséges információk birtokába. Mint kiderült, az örményesi – régen ugyanis így nevezték - kolostor történetét 1378-tól jelzik hiteles források. 

Létrejötte azonban ennél korábbra tehető. Maradványainak felkutatása a Göcseji Múzeum régészeinek irányításával a talajradaros felderítés után kezdődött, s ma már tökéletesen lehet látni az alapfalakat, illetve több tárgy és eszköz is előkerült a föld mélyéből. A leletek között faragott kövek, vasszegek, emberi csontok, pénzérmék is vannak. Az eredmények közé sorolják azt is, hogy közben a szerzetesrend pécsi központjával sikerült felvenniük a kapcsolatot. 2017-től minden évben szentmisét tartanak, amit mindig a pálosok magyarországi tartományfőnöke celebrál. Badacsonyi Lajos hangsúlyozta, hogy a 17 országban jelenlévő rend számos elemmel gyarapította az egyetemes és a magyar kultúrkincset. Egyben reményét fejezte ki, hogy a feltárás után nemcsak a szerzetesek relikviái látnak napvilágot, hanem az általuk képviselt szellemiség is újra teret nyer. Az esemény zárásaként levetítették azt a filmet, mely a Válluson és Örvényeshegyen folyó ásatásokat mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában