Miénk itt a tér

2023.07.29. 15:30

„A nyár még sokáig tarthat! Sőt, lesz jövőre is!”

Felgyorsult a világ, egyre gyakrabban idő előtt figyelmeztet a kereskedelem, hogy mire költsem el a pénzem. Októberben már piroslik az üzlet a csoki mikulásoktól, szaloncukor csodák csábítanak, alig van vége a farsangnak már húsvéti nyuszik állnak a polcokon, augusztus elején pedig már a diákokat rémisztgetik-idegesítik az iskolai tanszerek beszerzésével. És igen… elkezdődik a nyári vásár az akcióival júliusban, mikor még csak most eszméltem rá, hogy nyár van…

Nagy Betti

Nyári vásár a zalaegerszegi Cenrum Áruházban 1986 augusztusában

A Zalai Hírlap minden évben egy-egy kereskedelmi körképpel tudósított a nyári vásárokról, egy 1979-es cikkel idézzük fel az akkori, két hétig tartó szezonvégi kiárusítást Zalaegerszegen: „A korábbi évektől eltérően az idén a 20-30-40 százalékkal olcsóbban árusított cikkek között nem szerepel a lábbeli. Ruházati cikkekből viszont – legalábbis az első nap erről győzött meg bennünket – van bőségesen. A kirakatokból ingek, pulóverek, alsóneműk, vékony szövetek és színes nyári kelmék csábítanak vásárlásra. Érthető tehát, hogy már a nyitáskor csúcsforgalom kezdődött az üzletekben. A Zalaiparker üzleteiben 15 millió forint étékű árukészlettel várták a vásárlókat. A legnagyobb kínálat – 8 millió forint értékű – a divat és darabárukból volt. Négymilliós a felsőruha és 3 milliós a méteráru, lakástextil készlet. S egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy ezek holmi elfekvő, senkinek sem kellő áruk, így láthatták a vásárlók is, hiszen sokan a kettőt fizet, hármat kap meggondolásból kiindulva hármasával vették a nyári pulóvereket, blúzokat, ingeket. A Centrum Áruházban igazgató és helyettese is az árukiadóban volt. Egyikük számolt, a másik csomagolt. Nem, nem helyettesítettek senkit, csak éppen az e reszorton állók nem győzték a munkát.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában