361 oktatási intézmény kapta meg az „Állatbarát” címet

2023.06.23. 14:15

Zalaegerszegi intézményekben is fontos az állatvédelem

Kétszer annyi oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott idén, mint tavaly az „Állatbarát” címre és az év állatvédő intézménye címére – hangzott el szerdán az Állatorvostudományi Egyetemen tartott díjátadó ünnepségen. Zalaegerszegről a Cseperedő Bölcsőde, az Űrhajós Tagbölcsőde és a kertvárosi óvoda nyerte el az „Állatbarát” címet.

Mozsár Eszter

Forrás: Illusztráció

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő -, Bölcsődéje, Óvodája, Általános iskolája, Középiskolája és Gyermekotthona 2023” pályázatok dobogósainak okleveleit. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával már harmadik alkalommal, kibővített tartalommal és további kategóriákkal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az oktatási intézmények számára. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik törekednek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.

Összesen 361 egyéni pályázat érkezett (22 bölcsőde, 233 óvoda, 92 általános iskola, 8 középiskola, 5 gyermekotthon és 1 fejlesztő), ami a tavalyi szám több mint kétszerese. A pályázó általános iskolák száma a tavalyi ötvenről kilencvenkettőre, az óvodák száma százhúszról kétszázharmincháromra nőtt és ezekhez jöttek még az új kategóriák pályázói. Valamennyi pályázó intézmény teljesítette a minimumkövetelményeket, így jogosulttá váltak az „állatbarát” cím használatára egy éven keresztül – áll az egyetem közleményében.

A beérkezett munkákat egy állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri bírálta el. Minden kategóriában három helyezettet díjaztak, így összesen 15 nyertes intézményt hirdettek a júniusi díjátadón.

Sótonyi Péter rektor a díjátadón kiemelte: az állatvédelemmel kapcsolatos problémák újratermelődésének megakadályozása érdekében a megelőzéssel és oktatással lehet a legtöbbet tenni. Bár az állatorvosok mindig is az állatvédelem nagykövetei voltak, az elmúlt időszakban az állatvédelem önálló kutatási területté, diszciplinává nőtte ki magát a nemzetközi tudományos életben. Az Állatorvostudományi Egyetem, ennek a folyamatnak Magyarországon az élére állt, nem túlzás azt hangsúlyozni, hogy az Állatorvostudományi Egyetem a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a ma gyermeke a jövő állattartója, döntéshozója, jogalkalmazója, így mindent meg kell tennünk, hogy hiteles információkhoz juthassanak a gyermekek az állatok valós természetét és igényeit illetően, ebben pedig rendkívül fontos az oktatási intézmények szerepe.

Koska Hedvig, az Állatvédelem gyerekeknek főszerkesztője elmondta, hogy az Állatbarát pályázatnak köszönhetően létrejött az Állatbarát Pedagógus Kör, mely közösség egyaránt szolgálja a gyermekvédelmet és az állatvédelmet.

A 2023. ÉVI PÁLYÁZAT GYŐZTESEI:

Az „Év Állatvédő Bölcsődéje 2023” pályázat nyertesei:

- Az „Év Állatvédő Bölcsődéje 2023”: Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Családi Bölcsőde
- II. helyezett: Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Egyesített Bölcsődék „Iciri-piciri Bölcsőde”
- III. helyezett: Újbudai Dúdoló Bölcsőde

Az „Év Állatvédő Óvodája 2023” pályázat nyertesei:

- Az „Év Állatvédő Óvodája 2023”: Ispotály utcai óvoda
- II. helyezett: Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvoda
- III. helyezett: Nyugati Városrészi Óvoda Radnóti Miklós Utcai Tagóvodája

Az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2023” pályázat nyertesei:

- Az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2023”: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium
- II. helyezett: Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Szabó Lőrinc Tagintézmény
- III. helyezett: Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola

Az „Év Állatvédő Középiskolája 2023” pályázat nyertesei:

- Az „Év Állatvédő Középiskolája 2023”: Türr István Gimnázium és Kollégium
- II. helyezett: ÉASzC Lippai János Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola
- III. helyezett: Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium

Az „Év Állatvédő Gyermekotthona 2023” pályázat nyertesei:

- Az „Év Állatvédő Gyermekotthona 2023”: Gyermekvédelmi Központ Jász-Nagykun- Szolnok Vármegye VI.-VII. egység (Kisújszállási részlege)
- II. helyezett: Gyermekotthoni Központ Hajdú-Bihar Vármegye Telephely, 5. Számú Szakmai Egység
- III. helyezett: Cseppkő Gyermekotthoni Központ

A 361 „Állatbarát” címet nyert oktatási és gyermekvédelmi intézmény listája az alábbi linkre kattintva érhető el: https://allatvedelemgyerekeknek.hu/bejegyzesek/hirek/361-oktatasi-intezmeny-kapta-meg-az-allatbarat-cimet/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában