Közösségi összefogás

2023.06.20. 11:30

Kitisztították az árkokat Zalaszabarban

Az elmúlt időszak heves esőzései miatt a település több utcáján hömpölygött a sáros víz. Az út menti vízelvezető árkok megteltek hordalékkal, ezeket nemrég a település lakossága kitisztította.

Benedek Bálint

A település Zalavár felőli részén a közösségi munkában elkészült vízelvezető árkokat mutatja Oncz Péter polgármester

Fotó: Szakony Attila

A dél-zalai település Zalakaros és Zalavár felőli részét több napon keresztül áztatta az extrém mennyiségű csapadék. A mérések szerint előfordult olyan nap, amikor 24 óra alatt 43 milliméter(!) eső zúdult le, sőt az egyik esetben bő fél órán belül 35 milliméter víz árasztotta el a falut. 

Társadalmi munkában tisztították ki az árkokat és az átereszeket a zalaszabariak
Forrás: ZH

Oncz Péter, Zalaszabar polgármestere épp a felhőszakadás előtti időszakban hivatalos levélben kereste meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatóságát, hogy mérjék fel, milyen állapotban vannak útjaik, illetve azok vízelvezetése. Aztán áprilisban megtörtént a szemle, a településvezető szerint segítőkészek voltak a szakemberek, akik ezután biztosították arról, hogy elvégzik a csapadék jobb elvezetését szolgáló munkákat. Ebben a Kossuth és a Deák utca érintett, valamint a Közút kezelésében lévő szakaszok. Arra is kaptak ígéretet, hogy amennyiben az önkormányzat az átereszeket helyreállítja, az eltömődéseket megszünteti, akár az árkolásban is segítenek.

Forrás: ZH

- A betervezett munka előtt néhány héttel érkezett több hullámban a nagy mennyiségű csapadék, s akkor kiderült: hatalmas szükség van a mielőbbi beavatkozásra - folytatta. - A környező szántóföldekről, kertekből lezúduló hordalékos víz megállíthatatlanul hömpölygött az úttesten, a járdákon. Tisztában voltunk azzal, hogy egy újabb heves esőzést már nem bírna ki a településünk, ezért úgy döntöttünk, hogy kezünkbe vesszük a dolgokat. Társadalmi munkát hirdettem, amiben szerencsére sok falubelink részt vett. Főként a leginkább érintett területeket és szakaszokat tisztítottuk meg a hordalékoktól, megtörtént a szintezéses árkolás is. Az átereszek egy részét ugyancsak átjárhatóvá tettük. Volt olyan rész, amit szó szerint fel kellett tárnunk, hiszen még a csövet sem lehetett látni, de most már alkalmas a víz elvezetésére. Ezt a közösségi összefogást látva a Közút elkezdte a környékbeli szakaszok rendbetételét.

Forrás: ZH

Oncz Péter hozzátette: a lakosság is sokat tehet annak érdekében, hogy a települést megóvják az árvíztől. Minden ingatlantulajdonosnak kötelessége az árkok tisztán tartása, az átereszek karbantartása és folyamatos figyelése. Ha ez összefogással történik, akkor eredményesen védekezhetnek, persze ebben mindenkire, így a környező mezőgazdasági területek tulajdonosaira is számítanak.

Forrás: ZH

Várhatóan július közepén a csapadékvíz-elvezetés témakörében több szakértővel, cégvezetővel közös lakossági fórumot tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában