Helyi közélet

2023.06.11. 06:50

Huszonöt éve működik a nagykapornaki idősek otthona

Június 10-én, szombaton házi ünnepség keretében emlékeztek meg a nagykapornakiak arról, hogy huszonöt évvel ezelőtt, 1998-ban döntött a bentlakásos idősek otthona létrehozásáról a községi önkormányzat.

Arany Horváth Zsuzsa

Balra az ünnepi műsor fellépője, Kondor Anita, szemben a lakók Fotó: Nagykapornaki önkormányzat

 A bencés, majd jezsuita rendház épületében az állami gazdaság, majd az iskola sportkollégiuma kapott helyet, végül az idősek gondozásának otthona lett. A döntés időtállónak bizonyult, mondta az ünnep kapcsán lapunknak Sifter Péter polgármester, hozzátéve, az elégedettséget a várólista is jelképezi. Az elhelyezéskor a nagykapornakiak elsőbbséget élveznek, de a napi 4 óránál huzamosabb ellátást, gondozást igénybe vevők között más települések lakói helyet kapnak. A harminc férőhelyes otthonban 16 fős munkatársi gárda végzi a feladatokat, a 250 adagra tervezett konyha pedig a szociális étkeztetés mellett ellátja az iskola és az óvoda gyermekeit is. 

A szombat délutáni ünnepségen Kövécsné Kozma Györgyi jegyző szólt az alapításról, az önként vállalt feladatról, amelyet az állami normatíva, a térítési díj valamint az önkormányzati hozzájárulás tesz lehetővé. Kiemelte, az idősek így közelebb maradhatnak lakóhelyükhöz, hozzátartozóikhoz, az elszakadás kevésbé okoz érzelmi válságot, a bensőséges családias lépték és környezet pedig az intézményt vezető Kovács Gyöngyinek és munkatársainak köszönhető. Több 90 év feletti lakó él az otthonban, s arra is büszkék, hogy a COVID járvány elkerülte az idősotthont.

Az ünnepségen verset mondott Sifter Péter polgármester, a műsorban Kondor Anita énekkel, a misefai tagokat is számláló Gyöngyakác Dalkör népdalokkal működött közre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában