Szörp, illatosító párna, sütemény

2023.06.18. 17:00

Elkezdődött Egerszegen a levendulaszüret

Az elmúlt évek alatt igazi látványossággá vált az Alsóerdőn kialakított Levendula Kert. A hétvégén nyitotta meg kapuit a vendégek előtt, s további két hétvégén várja mindazokat, akik ebben az idilli környezetben szeretnék tele szedni papírtáskáikat.

Mozsár Eszter

A körmendi Czóbel Gyöngyi és Farkas László először járt az egerszegi kertben

Fotó: Mozsár Eszter

A Teszedd! akcióra nemcsak a vármegyéből, hanem messzebbről is érkeztek. Sőt, a helyi látványosságot ma már nyolcvan százalékban az ország messzi tájairól érkező turisták választják úti célnak, mondta az egyik tulajdonos, Domján Krisztián. Ez érthető, a szépen rendben tartott, esküvői vagy egyszerűen csak alkalmi fotózásra is használatos kertben valóban kellemes a séta a szüret közben.

Császár-Pénzes Nikolett és kislánya, Domján Zara kényelmesnek találta a hatalmas széket
Fotó: Mozsár Eszter

A zalaegerszegi Császár-Pénzes Nikolett egyik kislányával, Domján Zarával és édesanyjával sétált a szabadban, kedvünkért a hatalmas lila színű székbe is beleültek.

A körmendi Farkas László és Czóbel Gyöngyi folyamatosan keresi fel a tihanyi levendulamezőt, most először fedezték fel az egerszegit, nagyon megtetszett nekik az erdőkkel körülölelt környezet.

– Látszik, hogy ezek fiatal virágok, szépen gondozottak a sorok, tényleg elnyerte a tetszésünket – felelte érdeklődésünkre Gyöngyi. - Imádjuk az illatát, mindig leszárítom, amit vázába teszünk vagy illatpárnának használjuk. Kislányom varrja a pici zsákokat. Készítettünk már szörpöt, limonádét, de az íze nekünk kicsi erős. De a levendula fagyit nagyon szeretjük. Jövő héten lesz fehér palánta, úgyhogy visszatérünk mindenképpen.

A szombathelyi Szakály Mónikát lenyűgözte a környezet
Fotó: Mozsár Eszter

Szakály Mónika sem helyi, Szombathelyről érkezett, ugyancsak először érkezett családjával a Levendula Kertbe. Elnyerte tetszését az igényes kialakítás. A fiatal lány járt ezen kívül Bucsuban és Kőröshegyen levendulaszüreten. Ugyancsak dekorációnak és illatosítani használja a mély-lila színű virágot.

Az árvacsalánfélék családjába tartozó, színpompás virág az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Aki teheti, az maga készít belőle szörpöt, limonádét, süteményt. Az olaj lepárlásra ennél jóval szakszerűbb körülményeket kíván. A világban a levendula összesen 39 faja ismert, de a mi éghajlatunkon csak a francia és az angol terjedt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában