Túlélésünk záloga az élővilág sokszínűsége

2023.06.14. 17:30

Dr. Rodics Katalin kutatóbiológus a Kölcsey-gimnáziumban beszélt a diákoknak a Föld jövőjéről

Az Ökológiai témahét vendégeként érkezett szerdán a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumba dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányfelelőse. A szakember a 10-11. évfolyamos diákok érdeklődő kérdéseire is válaszolt vetített képes előadása után.

Mozsár Eszter

Dr. Rodics Katalin és Boncz Dániel az előadás előtt a Kölcsey-gimnáziumban.

Fotó: Pezzetta Umberto

A klímaválság mellett az élővilág összeomlása ugyanúgy égető kérdés, amit nem szabad szőnyeg alá söpörni. A mostani fiatalok egy olyan veszélyeztetett, nyomasztó világban élnek, amiért az előző generációk a felelősek a kényelem iránti vágyukkal és a felesleges túlköltekezéssel, valamint azzal, hogy elpazarolták a Föld erőforrásait, hívta fel a figyelmet dr. Rodics Katalin.

- A Földön jelenleg egymillió faj van a kipusztulás szélén, ez felfoghatatlan szám. A Föld felszínének 75 százalékát teljesen átalakítottuk az utóbbi évtizedekben, évszázadban. Az ipari mezőgazdaság a rengeteg vegyszer miatt az élővilágot pusztítja. A talaj eddig elnyelte a szén-dioxidot, ám most, hogy telenyomjuk műtrágyával, már kibocsátja. Rengeteg olyan probléma van, amire tudjuk a megoldást, de olyan erős lobbiérdekek vannak a berögzött folyamatok mögött, hogy nagyon nehéz változtatni a jó irányba – felelte érdeklődésünkre a genetikai tudományok doktor. - A fiatalok azt látják, hogy körülöttük válság van. Azt tapasztalom, hogy sok gyerek szorong, a 8-10 évesek aggódnak azért, hogy milyen lesz a jövőjük. Azért tartom fontosnak, hogy beszéljünk velük erről a témáról, mert tehetnek a pusztulás ellen. Apró lépésekkel a saját kreativitásunkat használva aktívak lehetünk, segíthetjük élőhelyünket, a Földet. S ne feledjük, ha például eltűnnek a madarak, a fecskék, akkor már mi sem leszünk itt, ha nem cselekszünk, az emberi civilizáció fog tönkremenni – mondta a világ legnagyobb független természet- és környezetvédelmi szervezetének képviselője.

Dr. Rodics Katalin a 10-11. évfolyamos diákok körében. Fotó: Pezzetta Umberto

Az élővilág sokszínűsége mint túlélésünk záloga című előadást az intézmény Ökológiai témahetének keretében hallhatták a diákok. A mostani, péntekig tartó tematikus hét egyben a fenntarthatósági témahét folytatása, tájékoztatott Boncz Dániel biológiatanár, laborvezető. Egész éves kurzuson vettek részt a tanulók csütörtökönként, ami egyben az emelt szintű érettségikre és az OKTV-re készítette fel őket. Emellett géntechnológiai napot tartottak és csatlakoztak az MTA Alumni programjához. Ezen kívül két hét múlva a genetika, míg augusztusban az evolúció lesz a szakmai táborok témája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában