Mit tehetünk bele és mit nem?

2023.05.09. 09:30

Még a haj és a köröm is komposztálható

Ez a hét a Nemzetközi Komposzttudatosság Hete, amelynek alkalmából utánanéztünk, mit lehet és mit nem komposztálni.

Szabó Judit

Illusztráció

Forrás: pexels

A hétről elöljáróban annyit, hogy a Komposzt Kutatási és Oktatási Alapítvány Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság és más országok csatlakozásával nyilvánította a 2023. május 7–13. közötti időszakot a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetének, hogy felhívják a figyelmet a szerves hulladék leginkább környezetbarát hasznosításának módjára és a tudnivalókat minél több emberhez eljuttassák.

A komposztkészítés nem nehéz, de igényel némi odafigyelést, gondozást. Most arról írunk, mi kerülhet a komposztba és mi nem, a Hulladék Munkaszövetség honlapján található táblázat alapján.

Meglepő lehet, de még a haj és köröm is komposztálható (ha az utóbbi nem festett). Persze elsősorban kerti és háztartási hulladékot szoktunk így hasznosítani. Ami tehát mehet: gyümölcsök, zöldségek maradványai, tojáshéj aprítva, kávézacc, teafű (filter nélkül), elszáradt virágok, cserepes növények földdel együtt, de nyilván cserép nélkül, növényevő háziállatok alma, kerti növények, ágak, gallyak, kérgek aprítva, fűrészpor, levágott virágok, fűnyesedék, kezeletlen fa, falevél, használt virágföld, s a már említett haj, szőr, köröm.

Nem komposztálható: a nem lebomló háztartási hulladékok általában, textilek, főtt ételmaradékok, pékáruk, állati eredetű maradékok (csont, tejtermék, zsír), használt olaj, növényi zsiradék, használt zsebkendő, szalvéta, pelenka, intimhigiénés termékek, a porzsák tartalma (mert mikroműanyagokat, nehézfémeket tartalmazhat), kezelt fa, parafadugó, faforgácslemez (a bennük található festékek, ragasztók miatt), gyertyamaradék és teafilter (minden filter tartalmaz műanyagot). A hús és mindenevő állatok alma sem kerülhet a komposztba, mert vonzza a rágcsálókat és fertőzésveszélyes lehet. A lebomló műanyag zacskókat azért ne tegyük a komposztba, mert azokat ipari hasznosításra fejlesztették ki, házilag ez nem lehetséges. Az újságok, kiadványok hasznosítását a festékanyag-tartalmuk miatt oldjuk meg máshogy, szelektív gyűjtéssel, a faszénhamu pedig sok fémet tartalmaz, ne komposztáljuk.

Vannak korlátozottan komposztálható anyagok, a diólevél és a tűlevelűek, amelyek nehezen bomlanak le. Fahamuból keveset tegyünk bele, ellúgosítja a komposztot. Ha nincs elég szárazanyag, mehet az nem színes és nem kezelt újságpapír. Ruhából a pamut és a len apró darabokban elvileg szintén használható lenne, de a legtöbb ma már tartalmaz műanyagot, s azt csak 5% feletti arányban kell feltüntetni a címkén.

 

Címkék#komposzt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában