Miénk itt a tér

2023.05.18. 15:30

Aszfaltszőnyeg, csőtörések, közműjavítások a Kosztolányi utcán (galériával)

Bosszankodásra adhattak okot a zalaegerszegi Kosztolányi utcán történt közműépítések, csőtörések, útjavítások, épületbontások, de a városlakók általában türelemmel viselték a közlekedési akadályokat.

Nagy Betti

Csőtörés a Kosztolányi utcában 1971. október elsején

Fotó: ZH Archívum

1970 áprilisában összekötő vízvezetéket építettek ki a Kossuth és a Kosztolányi utca fővezetéke közé, melynek elkészülte után a fővezeték szakaszos lezárásával lehetett az esetleges hibákat kijavítani. Gyakoriak voltak ugyanis a csőtörések, 1971-ben  107, 1970-ben pedig 243 esetben kellett javítani a hálózatban a legváratlanabb helyeken előforduló töréseket. Az Észak-zalai Víz-. Csatornamű- és Fürdő Vállalat szakemberei szerint olyan magas a víz szabadszénsav- és vastartalma, hogy megeszi a csöveket, ezért sürgős feladatként egy víztisztítómű – úgynevezett vastalanító - megépítését jelölték meg. A közműjavítások után persze a feltört utat újra kellett építeni.

De az aszfaltnak a szélsőséges időjárás sem tett jót.  A Zalai Hírlap 1981. április 8-ai száma beszámolt róla, hogy az elhúzódó tél miatt harminc milliós fagykár érte a zalai utakat.  A zalaegerszegiek máris láthatták, hogy a városon belül is nagy munkába kezdtek az építők, a Kosztolányi utca például új aszfaltszőnyeget kapott. Úgy tervezték, hogy a munkálatokkal május 31-ére végeznek. A felújítás során az építők hét helyen alakítottak ki – a gyalogos-átkelőhelyek mellett – kerekesszékes feljárókat, ezzel is biztonságosabbá téve a mozgáskorlátozottak és babakocsis kismamák közlekedését. 

Nemcsak az autósoknak, de a gyalogosoknak is nehézséget okozhattak a Kosztolányi utcában történő építkezések, felújítások, épületbontások. A Zalai Hírlap 1981. június 5-ei lapszáma nosztalgiával emlékezik a régi városképre: „Ismét eltűnt egy darab Zalaegerszeg múltjából. Lebontottak egy öreg házat a Kosztolányi és Berzsenyi utca sarkán. A belső tömbökből már korábban eltűntették a szanálásra „érett” épületeket, s még az idén, majd jövőre folytatódik a bontás a Tüttőssy utcáig, hogy helyet biztosítsanak egy újabb csipkeháznak.” 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában