Rendhagyó élménypedagógiai projekt

2023.04.17. 11:00

Tojásból csibéket neveltek a piaristák Nagykanizsán

Tojáskeltető gépet kaptak használatra nemrégiben a Piarista-iskola tanulói, mellyel néhány tojásból csibéket neveltek a gimnázium biológiatermében. A különleges, nem mindennapi élmény nagy hatást gyakorolt a fiatalokra.

Benedek Bálint

Az élménypedagógiai foglalkozás minden korosztályt megmozgatott

Forrás: ZH

A rendhagyó élménypedagógiai projekt Varga Zsuzsanna igazgatóhelyettes kezdeményezésére – aki családja saját keltetőgépét ajánlotta fel –, Szabó Gábor piarista szerzetes, biológia szaktanár irányításával valósult meg.

A keltetés huszonegy napja alatt a diákok rendszeresen ellenőrizték a gép megfelelő hőmérsékletét, reggel és este – beosztás szerint – átforgatták a tojásokat, átvilágítással ellenőrizték a tojásban fejlődő embriók állapotát, mindeközben pedig számos biológiai ismeretre tettek szert: főleg az egyedfejlődés bonyolult folyamataiba nyerhettek betekintést.

 A diákok rendszeresen ellenőrizték a keltetőgép hőmérsékletét, reggel és este átforgatták a tojásokat. Forrás: ZH

- A csibék kelése és első néhány napja lázba hozta az egész intézményt: az óvodától a gimnáziumig - fogalmazott Hermánné Körömi Edit, az intézmény másik igazgatóhelyettese. - A biológiaterem az óraközi szünetekben megtelt óvodásokkal, alsó és felső tagozatosokkal, gimnazistákkal, akik látni akarták a pelyhes apróságokat. Az első csibe kikelésének néhány kollégista szemtanúja lehetett: ők még azt is vállalták, hogy a biológiateremben éjszakáznak, nehogy lemaradjanak a „nagy pillanatról”.

A csibék, melyek között fogolyszínű magyar fajtától egészen a kendermagos erdélyi kopasznyakún át a búbos törpéig minden változat előfordult, a húsvéti szünet első napján végső helyükre, egy családi portára kerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában