Színes programok két napon át

2023.04.19. 12:58

Népszerű volt a Húsvéti Forgatag Kehidakustányban

Idén is megrendezték a Húsvéti Forgatagot Kehidakustányban, a szervezők számos érdekes programmal várták a látogatókat április 7-én és 10-én. Az eseményt nagy érdeklődés övezte a helyiek és a turisták körében egyaránt.

ZH

Az esemény egyik fő attrakciója Laposa Julcsi gyerekkoncertje volt, ahol közel százan énekeltek együtt

Forrás: Sándorné Kovács Nikolett

A kedvezőtlen időjárás sem szegte kedvét az érdeklődőknek, nagypéntek délelőttjén élettel telt meg a Kustányi Kultúrház, több mint hatvanan vettek részt a húsvéti tojásfestésen és -díszítésen. A résztvevők négy alkotóművész és kézműves segítségével többféle technikát sajátíthattak el és megismerkedhettek a zalai motívumokkal is. A tojásfestés mellett megcsodálhatták a népi iparművészek által készített tojásokból rendezett kiállítást is. Az esemény Gergely János bábelőadásával zárult.

Húsvéthétfőre az időjárás is jobbra fordult, végre napsütésben zajlottak a programok. Nagy volt az érdeklődés a 7. alkalommal megrendezett Húsvéti Családi Nyuszifutás iránt, amin gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek és megmérettették magukat az öt kilométeres szakaszon. A mezőny a Hagyományőrző Mariska udvarból indult s egészen a Romtemplomig futott, majd vissza. A leggyorsabb befutó Nagy Barnabás volt, a második helyezett Hosszú Olivér, a harmadik Kerti Réka lett, azonban senki sem ment üres kézzel haza, hiszen a szervezők minden résztvevőnek apró ajándékkal készültek.

Gergely János bábelőadása is sok érdeklődőt vonzott
Forrás: Sándorné Kovács Nikolett

A nyuszifutást követően is a gyerekeké volt a főszerep: régi húsvéti játékokkal ismerkedhettek meg Gergely János segítségével, s a fiúk locsolóvers-mondásban is versenyezhettek.

A programok a pajtában folytatódtak. Lázár István polgármester és Gellért Erzsébet, a Hagyományőrző Mariska udvar dolgozója Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzverseny díjait adta át két kategóriában. Az alsó tagozatos gyermekek közül I. helyezést ért el Kacsirek Ádám, II. helyezést Györkös Zoé, III. helyezést Horváth Áron. A felsősök közül I. helyezett lett Steiner Luna, II. helyezett Szabó Dorina, III. helyezett Bukovszky Hanna. Petőfi Sándorra emlékezve Gergely János előadásában hallgathattak meg a résztvevők híres verseket.

Az esemény egyik fő attrakciója Laposa Julcsi NÉPI hang-színek című gyermekkoncertje volt, közel százan énekeltek együtt a Hagyományőrző Mariska Udvar és Tájház pajtájában.

A szervezők hangsúlyozták: örülnek, hogy egy ilyen szép hagyományt lehetőségük van életben tartani, és remélik, hogy a jövőben is számos érdekes programmal várhatják a látogatókat Kehidakustányban. A Húsvéti Forgatag a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat Program keretében jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában