Bűnmegelőzési program

2023.04.15. 14:00

Aggodalommal töltik el az időseket a hírek (video, galéria)

Bűnmegelőzési programot tartottak szombat délelőtt az újudvari termelői piacon tűzoltó- és rendőrkutyás bemutatóval.

Korosa Titanilla

Képünkön Hajmás Mirkó és Hajmás Péter a tűzoltóautóban

Fotó: Szakony Attila

A Dombhátról - dombhátra program keretében került sor az eseményre. A projekt 6 települési önkormányzat - Csapi, Nagybakónak, Nagyrécse, Magyarszentmiklós, Újudvar, Zalakaros – és egy vidékfejlesztési egyesület konzorciumában valósul meg. Célja, hogy az újraélesztett és továbbfejlesztendő dombvidéki életmód és gazdálkodás mellé újjászervezze a települések közösségi életét, új rendezvényekkel és közösségekkel segítse a települések egymás közti kommunikációját, a térségi szemlélet kialakulását, illetve erősödését; az egymáshoz ezer szállal kapcsolódó településeken az emberek egymás közti kapcsolatainak szélesítését, s a közösségeken keresztül a fiatalok visszacsábítását a térségbe.

Mindezek elérésére számos közösségi eseményt valósítanak meg.

– A bűnmegelőzési programsorozatot a betörések, rablások során áldozattá válás elkerülése és az internetes bűncselekmények megelőzése érdekében szerveztük meg – mondta a projektrészért felelős Nagyrécse polgármestere, Laskai Béla. – A falvakban viszonylag sok időskorú él egyedül. A települések egyébként jó közbiztonsági adatainak ellenére sokszor kelnek szárnyra valós, vagy megalapozatlan hírek, akár a közelben megtörtént bűnesetekről, betörésekről, lopásokról, ami aggodalommal tölti el az időseket. De a fiatalokra is számtalan veszély leselkedik. Ezeknek a fizikai és virtuális térben elkövethető bűncselekményeknek a megelőzésére indítottunk kampányt a projekt keretében különböző korosztályok számára, eltérő tartalmú prevenciós előadásokkal, gyakorlati bemutatókkal.

A rendezvénysorozat újudvari állomásán a helyi polgárőr egyesület tagjai tartottak bűnmegelőzési előadást, s ajánlottak megelőzési technikákat a dombhátra jellemző bűnesetek elkerülése érdekében. Majd a Gelsei Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékenységével ismerkedhettek meg az érdeklődők, és mentési járművüket is kipróbálhatták. Nagy sikert aratott a Tislér Zoltán rendőrzászlós vezette T2 Kutyakiképző Iskola növendékeinek engedelmességi bemutatója is. A szervezők a programot bűnmegelőzéssel, a témához kapcsolódó kvízjátékokkal, interaktív feladatokkal tették még izgalmasabbá.

A bűnmegelőzési program mellett a helyi termelői piac is megnyitott szombaton.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában