Az öröm és a megbocsátás titkai

2023.04.05. 06:50

A háromnapos hévízi lelkigyakorlat az „akadálymentesítést” is szolgálta

Háromnapos lelkigyakorlattal készültek húsvétra Hévíz Szentlélek-templomában. Dr. Fábry Kornél, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója ezúttal az örömről és a megbocsátásról tanított.

Péter B. Árpád

Dr. Fábry Kornél: A lelkigyakorlat segít abban, hogy kiszakadjunk a világ zajából

Fotó: Péter B. Árpád

Mint mondta: nagyböjtben a húsvétra készülünk, ami a legnagyobb ünnepünk, hiszen Jézus az örök életet hozta el nekünk.

– A háromnapos lelkigyakorlat kicsit segít elmélyedni, hogy a világ zajából kiszakadjunk, megálljunk, átgondoljuk az életünket, a szentgyónásban megvalljuk, letegyük bűneinket, s tiszta lélekkel érkezzünk a szent három naphoz – fogalmazott dr. Fábry Kornél.

Hozzátette: a nagyböjtben gyakran a lemondást, az imádságot és a bűnbánatot szoktuk hangsúlyozni, de az egyházi évben van két örömvasárnapunk is – pont ilyenkor, húsvét előtt és adventben.

Az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója kiemelte: Isten az örömre teremtett minket, mégis valamiért ezt nem mindig érezzük. Éppen ezért e lelkigyakorlatban számba vették a gátló tényezőket, majd „igyekeztünk akadálymentesíteni”, fűzte hozzá.

Végül a zárónapon a megbocsátásról esett szó, amely ha elmarad, elveszi az örömöt s leterhel. „Haragot érezni valakivel szemben mindig fárasztó, mi azt vizsgáltuk meg, hogyan lehet ebből a helyzetből kiszabadulni”, foglalta össze dr. Fábry Kornél, aki szerint lényeges: tudjuk, hogy az előttünk álló napokban mit ünneplünk.

– Nem a nyuszit, a csokitojást, a locsolkodást, a családi együttlétet, hanem azt, hogy Krisztus az életét adta értünk, majd – ahogyan előre megmondta: – harmadnapra feltámadott, és ezzel elhozta számunkra az örök életet, ami azokra vár, akik hisznek benne és bűnbánatot tartanak. S ha minden lélek halhatatlan, akkor a legfontosabb kérdésünk csakis az lehet: hogyan tudok Istennel boldogan élni? Az Úr az ő oldaláról mindent megtett, nekünk ezt a kapcsolatot kell elmélyítenünk Jézus Krisztuson keresztül, s ezt itt a Földön kell elkezdenünk – tanított az igazgató.

Dr. Fábry Kornél lapunk kérdésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Országos Lelkipásztori Intézetéről is beszélt, amely továbbképzéseket, szakmai és lelkipásztori napokat szervez. Utóbbi alkalmakon a résztvevők jó gyakorlatokat oszthatnak meg egymással például arról, hogyan lehet bevonni az egyház életébe a gyerekeket, a fiatalokat, a felnőtteket, az időseket, vagy épp a hivatásukat keresőket.

Ezek az ötletek a lelkipásztori intézet megújult honlapján is megtalálhatók, ahol keresni lehet korosztályra, célcsoportra, szentségekre s az egyházi év adott időszakára – akár a nagyböjtre, a húsvéti készületre – vonatkozóan is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában